Boris Johnson şi-a remaniat Guvernul pe fondul gestionării pandemiei de COVID-19 și al crizei afgane

DE Elena Andrei | Actualizat: 15.09.2021 - 22:34
Boris Johnson şi-a remaniat Guvernul/foto: france24

După mai multe săptămâni de zvonuri, premierul britanic Boris Johnson şi-a remaniat miercuri Guvernul, înlocuindu-i pe miniştrii săi cei mai criticaţi, pentru a forma o „echipă unită” pentru perioada post-pandemie.

SHARE

După un an şi jumătate de criză provocată de epidemia de Covid-19 şi după o retragere din Afganistan foarte criticată, dar şi într-un moment în care Brexitul perturbă aprovizionarea în ţară, şeful Guvernului conservator s-a decis să facă anumite mișcări.

Dintre „greii” Guvernului care au fost schimbați, şeful Foreign Office, Dominic Raab, a devenit ministru al Justiţiei, în locul lui Robert Buckland, cu titlul de vicepremier, post pe care îl ocupa deja de facto, conducând Guvernul în primăvara 2020 când Boris Johnson, bolnav de Covid-19, a fost spitalizat.

Lui Raab, 47 de ani, i s-a reproşat lipsa de acţiune în criza afgană, când a rămas în vacanţă în Creta în timp ce Kabulul cădea în mâinile talibanilor. Ulterior, el a părut să paseze armatei responsabilitatea unor erori comise în timpul evacuărilor din capitala afgană.


Ministrul Comerţului Exterior, Liz Truss, 46 de ani, îl înlocuieşte în postul strategic de la Foreign Office, într-un context în care Marea Britanie încearcă să-şi întărească locul pe scena internaţională după Brexit.

Citește și

Croaţia este în grafic pentru a adopta euro până în 2023

Marea Britanie plânge după migranți. Cum a afectat Brexit economia și viața

 

Ministrul Educaţiei, Gavin Williamson, părăseşte Guvernul, după cum se anticipa având în vedere modul defectuos de gestionare a închiderii şcolilor în perioadele de lockdown, dar şi pentru un fiasco lamentabil al grilelor de punctaj la examene, care au bulversat viitorii studenți, introducând „reglementări” confuze.

„Răsfăţatul” presei conservatoare, popularul ministru de Finanţe, Rishi Sunak, 41 de ani, a fost reconfirmat în funcţie, la fel ca ministrul de Interne, Priti Patel, chiar dacă aceasta era dată pe picior de plecare din cauza incapacităţii de a reduce numărul de migranţi prin Canalul Mânecii.

Downing Street a prezentat remanierea drept o modalitate de a „pune în funcţiune o echipă puternică şi unită pentru a reconstrui mai bine după pandemie”. 

Un sondaj recent al institutului YouGov a relevat o scădere de popularitate a Partidului Conservator (la 33%), depăşit de Partidul Laburist (ajuns la 35%) pentru prima dată de la începutul anului, potrivit Agerpres.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.