Atentatul sinucigaş din Kandahar, soldat cu 62 de morţi, revendicat de Stat Islamic-Khorasan

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.10.2021 - 08:53
Atentatul sinucigaş din Kandahar, soldat cu 41 de morţi, revendicat de Stat Islamic-Khorasan. / Foto: pipanews.com

Gruparea Stat Islamic-Khorasan a revendicat atentatul sinucigaş care a ucis cel puţin 62 de persoane în timpul rugăciunilor de vineri într-o moschee şiită din Kandahar, leagăn al talibanilor, transmite AFP.

SHARE

Mai multe explozii au lovit Moscheea Fatemieh din centrul Kandaharului (în sudul Afganistanului), al doilea oraş ca mărime al ţării. 62 de persoane au fost ucise şi peste 70 rănite.

Conform unui paznic al lăcaşului de cult, două persoane au intrat în moschee şi au deschis focul asupra gărzilor care asigurau paza, care au tras la rândul lor. Unul din atacatori s-a aruncat în aer în moschee, urmat de alţi doi, dintre care unul în exteriorul moscheii, potrivit sursei citate.

Citește și: VIDEO Teodosie cere oamenilor să nu se vaccineze: „Dați-i în judecată. Are urmări negative”

Primul atac al grupării Stat Islamic în Kandahar

Într-un comunicat postat pe canalele Telegram ale organizaţiei jihadiste, organizaţia susţine că doi atacatori sinucigaşi au efectuat atacuri separate în interiorul moscheii şiite din Kandahar.

"Primul atacator sinucigaş şi-a detonat jacheta explozivă (...) într-un hol al moscheii, în timp ce al doilea atacator sinucigaş şi-a detonat jacheta explozivă în centrul moscheii", se spune în comunicat.

Acesta este primul atac al grupării Stat Islamic în Kandahar, fief al talibanilor, şi a avut loc exact la o săptămână după un alt atac sinucigaş soldat cu victime asupra unei moschei şiite din Kunduz (nord-estul Afganistanului), revendicat de asemenea de organizaţia jihadistă Stat Islamic.

Citește și: Cu peste 300 de decese COVID/zi, 6 din 10 români nu vor să se vaccineze. Opoziție ridicată - tinerii

Şeful poliţiei talibane din Kandahar, Maulvi Mehmood, a precizat că securitatea comunităţii şiite a fost asigurată până acum, la cererea acesteia, de către comunitate. În viitor însă, a precizat el, talibanii intenţionează să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste lăcaşuri de cult prin asigurarea protecţiei lor.

De la preluarea puterii pe 15 august, talibanii, care şi-au făcut o prioritate din a restabili securitatea în Afganistan după 20 de ani de război, s-au confruntat cu un val de atacuri sângeroase din partea grupării Stat Islamic. Filiala sa locală, Stat Islamic-Khorasan, i-a avut drept ţinte în ultimele săptămâni pe talibani, dar şi minoritatea şiită.

Stat Islamic-Khorasan, grupare rivală sunnită a talibanilor care se prezintă ca singurul garant al unei viziuni stricte a islamului, a vizat în mod repetat în special în ultimii ani minoritatea şiită, considerată a fi eretică. Şi talibanii i-au atacat adesea pe şiiţi, care reprezintă între 10% şi 20% din totalul de aproximativ 40 de milioane de locuitori, deşi acum afirmă că doresc să le garanteze securitatea.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.