VIDEO Atac rusesc masiv cu drone pe Dunăre, lângă România: „Toate au căzut pe silozuri de cereale”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.08.2023 - 15:15
Sursa foto: Twitter/ @GeorgeStangaROM

Un nou atac rusesc asupra porturilor de la Dunăre - Reni și Izmail, la doi pași de România, a cauzat distrugeri grave silozurilor de cereale ucrainene din care s-ar fi putut hrăni milioane de oameni de pe întreg globul.

SHARE

Atacurile aeriene ruse asupra sudului Ucrainei au cauzat pagube în timpul nopții la silozuri de cereale și depozite într-un port fluvial de pe Dunăre, un nod crucial pentru transportul de cereale, a anunțat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, conform Reuters.

Atac rusesc masiv cu drone la doi pași de România

Atac rusesc masiv cu drone la doi pași de România.

Noaptea trecută, forțele ruse au lansat două atacuri cu drone asupra regiunii Odesa, conform declarațiilor guvernatorului Oleh Kiper pe platforma de mesagerie Telegram. Principala țintă a fost infrastructura portuară și depozitele de cereale din partea de sud a regiunii, conform acestuia.

O explozie a lovit un port de pe Dunăre, deteriorând depozitele și facilitățile de stocare a cerealelor. Incendiile au fost rapid stinse de către Serviciul de Situații de Urgență, a precizat guvernatorul, însă nu a specificat dacă portul afectat este Reni sau Izmail.

Citește și: VIDEO Rusia a atacat cu drone portul Izmail, la câteva sute de metri de frontiera cu România

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Iermak, a confirmat ulterior că atacul a vizat portul Reni.

"Ca urmare a faptului că un UAV rusesc a lovit două depozite metalice de tip hangar, 2 tractoare au luat foc și au fost detectate cereale în flăcări într-un depozit din apropiere pe o suprafață de 10 metri pătrați", a scris pe Telegram șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrit Yermak.

"Teroriștii continuă să "lupte" cu alimente", a adăugat el.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au reușit să distrugă 13 drone lansate de Rusia deasupra regiunilor Odesa și Mikolaiv din sudul Ucrainei. Numărul total al dronelor lansate de Rusia nu a fost confirmat încă.

Citește și: Navă românească avariată în portul ucrainean Reni după atacul rușilor. Ce spun autoritățile

Înainte de acest incident, forțele aeriene ucrainene au anunțat că un grup mare de drone militare ruse a pătruns în regiunea gurilor Dunării și s-a îndreptat către portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de granița cu România.

Cum s-a văzut atacul de pe o navă românească?

Alin Pițigoi, comandant de navă românesască care a asistat la bombardamentul rusesc spune: "În jurul orei două (dimineața), zgomotele provenite de la aceste drone au început, iar apărarea lor antirachetă a încercat să le intercepteze. Dar nu a nimenit niciuna. Dronele au lovit bazinele și silozurile. A fost o noapte foarte dificilă."

Comandantul navei a menționat că se afla pe malul românesc în momentul atacului rusesc.

Micile porturi de pe Dunăre au devenit vitale pentru exporturile de cereale ucrainene după prăbușirea acordului privind cerealele din Marea Neagră luna trecută.

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești țintesc în mod deliberat infrastructura portuară de pe fluviu, ca parte a eforturilor de a bloca exporturile - ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității alimentare în țările în curs de dezvoltare care se bazează pe cerealele ucrainene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te