Alt stat american decide că Donald Trump trebuie să fie scos de pe buletinul de vot

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.12.2023 - 13:23
Alt stat american decide că Donald Trump trebuie să fie scos de pe buletinul de vot - Foto: Flickr/Gage Skidmore

Alt stat american decide că Donald Trump trebuie să fie scos de pe buletinul de vot. Oficialul electoral cu rangul cel mai înalt din statul Maine a decis că Donald Trump nu poate candida.

SHARE

Alt stat american decide că Donald Trump trebuie să fie scos de pe buletinul de vot. Oficialul electoral cu rangul cel mai înalt din statul Maine a decis că Donald Trump nu poate candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, în acest stat.

Oficialul electoral din Maine a invocat o prevedere constituţională referitoare la cei care săvârşesc o insurecţie.

Alt stat american decide că Donald Trump trebuie să fie scos de pe buletinul de vot

Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a declarat că Donald Trump nu este eligibil din cauza acţiunilor sale, care au condus la revolta de la Capitoliul Statelor Unite, din 6 ianuarie 2021.

Maine se alătură astfel statului Colorado, care a interzis deja ca Trump să apară pe buletinul de vot la alegerile primare republicane. Foarte probabil, ambele decizii vor fi atacate în instanţă.

Hotărârea de 34 de pagini a secretarului de stat din Maine spune că Trump trebuie eliminat de pe buletinul de vot, pentru că "s-a implicat în insurecţie sau rebeliune".

Citeşte şi: Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot dintr-un stat american, la alegerile din 2024

În ordinul său, Shenna Bellows arată că Trump, "pe parcursul a mai multor luni şi culminând cu 6 ianuarie 2021, a folosit un narativ fals de fraudă electorală pentru a-şi înflăcăra susţinătorii şi pentru a-i face să se îndrepte spre Capitoliu".

Ea a adăugat că "apelurile sale ocazionale ca manifestanţii să fie paşnici şi să sprijine forţele de ordine nu conferă imunitate acţiunilor sale".

Citeşte şi: Rudy Giuliani, fostul avocat al lui Trump, obligat să plătească daune de 148 milioane $. Ce a făcut

Secretarul de stat a concluzionat că Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, a incitat la insurecţie atunci când a răspândit afirmaţii false despre fraude electorale în alegerile din 2020 şi apoi şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu pentru a-i împiedica pe legislatori să certifice votul.

Bellows şi-a suspendat însă decizia până când instanţa supremă a statului se va pronunţa în această chestiune.

Ce prevede al 14-lea amendament

Decizia a fost luată după ce un grup de foşti legislatori din Maine au declarat că Trump ar trebui descalificat pe baza unei prevederi din Constituţia SUA care interzice persoanelor să ocupe funcţii dacă au fost implicate în "insurecţie sau rebeliune" după ce au depus un jurământ faţă de Statele Unite.

Hotărârea, care poate fi atacată la o instanţă de stat, se aplică doar alegerilor primare republicane din martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump pentru alegerile generale din noiembrie, conform News.ro.

Probabil că va spori presiunea asupra Curţii Supreme a SUA de a rezolva la nivel naţional dubliile legate de eligibilitatea lui Trump, în conformitate cu prevederea constituţională cunoscută sub numele de Secţiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament.

Trump a fost pus sub acuzare atât într-un caz federal, cât şi în statul Georgia, pentru rolul său în încercarea de a anula alegerile din 2020, dar nu a fost acuzat de insurecţie în legătură cu atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

El conduce detaşat în sondajele de opinie în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te