VIDEO Alexei Navalnî, fericit în temnița lui Putin după ce filmul despre viața sa a câștigat Oscarul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.03.2023 - 10:09

Alexei Navalnî, fericit în temnița lui Putin după ce filmul despre viața sa a câștigat un premieu Oscar, a declarat fiica sa.

SHARE

"Da, pot confirma că știe că a câștigat un Oscar. Este încă o nebunie să o spui cu voce tare și sunt sigură că este incredibil de fericit", a declarat Dasha Navalnaîa.

"Navalnî" a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la gala premiilor Oscar de duminică.

Alexei Navalnî, fericit în temnița lui Putin după ce filmul despre viața sa a câștigat Oscarul

Filmul explorează complotul de a-l ucide pe Navalnî, un critic deschis al președintelui Vladimir Putin, care acum ispășește o pedeapsă de nouă ani într-o închisoare de maximă securitate la est de Moscova.

Navalnaîa a declarat că premiul Oscar este o realizare a muncii tatălui său și că toți cei care "au luptat împotriva regimului Putin nu trec neobservați".

"Arată că ducem lupta și se pare că suntem învingători", a spus ea.

Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

Regizat de Daniel Roher și prezentat de CNN Films și HBO Max, "Navalnî" evidențiază o investigație a corespondentului internațional șef al CNN, Clarissa Ward, și a grupului de jurnaliști Bellingcat privind otrăvirea fostului candidat la președinție cu agentul neurotoxic Novichok în 2020.

Navalnî și mai mulți oficiali occidentali au acuzat tentativa eșuată de asasinat pe seama Kremlinului, care a negat orice implicare.

Citește și: VIDEO Putin golește muzeele de tancuri T-62 învechite pentru a le trimite pe front în Ucraina

Salvat în Germania, „ucis” în Rusia

După mai multe luni de recuperare în Germania în urma otrăvirii, Navalnî s-a întors la Moscova, unde a fost imediat arestat pentru încălcarea termenelor de eliberare condiționată impuse în urma unui caz de deturnare de fonduri din 2014, despre care a spus că a fost motivat politic.

El a fost condamnat inițial la doi ani și jumătate, iar mai târziu a primit nouă ani pentru acuzații separate potrivit cărora ar fi furat de la fundația sa anticorupție.

Fiica activistului și-a exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la condițiile de detenție ale tatălui său, spunând că familia sa a avut acces limitat la el, iar avocații săi îl pot vedea doar "printr-un văl păzit".

"Așa că nu putem ști cu adevărat cu certitudine circumstanțele în care se află sănătatea lui și nu și-a văzut familia de mai bine de jumătate de an", a declarat ea la 3 martie.

"Nu l-am mai văzut în persoană de peste un an și este destul de îngrijorător având în vedere că starea lui de sănătate se înrăutățește din ce în ce mai mult."

Navalnaîa a declarat că "obiectivul principal" al muncii tatălui ei și al fundației anticorupție "este ca Rusia să devină un stat liber, să aibă alegeri deschise, să aibă libertate de presă, libertate de exprimare și, pur și simplu, să aibă posibilitatea de a deveni parte a comunității occidentale normale și democratizate".

"Nu ne vom opri din luptă", până la sfârșitul războiului Rusiei în Ucraina și până când tatăl ei va fi eliberat, a declarat anterior Navalnaîa lui Burnett.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te