Alertă de erupție vulcanică iminentă, în St. Vincent. Autorităţile au emis un ordin de evacuare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.04.2021 - 10:28
Autorităţile au emis un ordin de evacuare pentru o parte din teritoriul insulei St Vincent, din Caraibe, după ce seismologii au avertizat că vulcanul La Soufriere pare pe punctul de a erupe. / Foto: bvinews.com

Autorităţile au emis un ordin de evacuare pentru o parte din teritoriul insulei St Vincent, din Caraibe, după ce seismologii au avertizat că vulcanul La Soufriere pare pe punctul de a erupe, informează DPA.

SHARE

Ralph Gonsalves, prim-ministrul St. Vincent şi Grenadine, a emis ordinul de evacuare la recomandarea directorului Organizaţiei pentru Managementul Situaţiei de Urgenţă (NEMO) a precizat acesta într-un mesaj televizat.

Ordinul emis de premier are efect imediat pentru toate persoanele aflate în zonele considerate de nivel ''roşu'' din nordul insulei, acolo unde este situat vulcanul, la circa 20 de kilometri nord de capitala Kingstown.

Prim-ministrul a precizat anterior că, după două săptămâni de activitate seismică în creştere pe insulă, a primit un telefon de la NEMO, joi dimineaţă, prin care a fost avertizat referitor la intensificarea activităţii de ''o altă natură''.

Citește și:

EXCLUSIV Ghinea a cerut 100 de milioane de euro pentru ONG-uri, prin PNRR. Comisia l-ar fi refuzat

Vulcanul La Soufrierea avut doar cinci erupţii explozive începând cu 1718

Organizaţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă a precizat pe Twitter că există ''o posibilitate substanţială pentru un dezastru''.

În buletinul său de joi, centrul de cercetare seismică al Universităţii din Indiile de Vest a precizat că există o erupţie efuzivă în desfăşurare care ''poate sau nu să escaladeze într-o erupţie explozivă''.

La Soufriere, singurul vulcan activ de pe St. Vincent, a avut doar cinci erupţii explozive începând cu 1718, însă au existat mai multe erupţii efuzive sau erupţii lente în aceeaşi perioadă, cea mai recentă datând din decembrie 2020, potrivit centrului seismic.

În videoclipurile şi imaginile publicate pe Twitter de agenţia de cercetare seismică UWI din Trinidad şi Tobago, care monitorizează seisme, vulcani şi tsunamiuri în Caraibele de Est, apare vârful fosforescent al vulcanului şi o coloană de fum ridicându-se din crater înainte de apusul soarelui.

Citește și:

Putin vrea din nou în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiști. „Ar fi începutul sfârșitului”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.