Viktor Orban a câștigat un nou mandat de premier în Ungaria. Fidesz are două treimi din parlament

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.04.2022 - 10:14
EXIT POLL Orban ar fi câștigat un nou mandat de premier. Alianța Fidesz a câștigat 121 de mandate / Radio Free
68% prezența la vot în alegerile din Ungaria. Urnele s-au închis Sunt așteptate primele estimări / hingarytoday

Premierul ungar Viktor Orban a revendicat duminică seară „o victorie excepţională" după succesul său la alegerile legislative care îi deschide calea către un al patrulea mandat la rând în fruntea ţării, al cincilea din carieră, notează AFP.

SHARE

UPDATE. Blocul FIDESZ-KDNP a câștigat 135 de mandate din cele 199 ale Parlamentului, adică o majoritate de două treimi, care îi permite să schimbe Constituția.

Opoziția unită a câștigat doar 57 de locuri în Parlament, iar fiecare din cele șase partide aliate va primi un număr proporțional.

Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 locuri în Parlament.

Rezultatele votului arată astfel: FIDESZ – 53,1%, Opoziția unită – 35,04%, Patria Noastră – 6,3%.

"Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională - o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles", a declarat liderul suveranist care întreţine o relaţie conflictuală cu Uniunea Europeană, într-un scurt discurs după publicarea rezultatelor oficiale parţiale.

Potrivit Biroului electoral naţional, partidul FIDSEZ condus de Viktor Orban a câştigat 54,24% din voturi după numărarea a 77% din buletinele de vot, faţă de 33,92% pentru opoziţie. 

În Ungaria s-au închis cele peste 10.000 de secţii de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegători urmează să decidă dacă premierul în exerciţiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primeşte sau nu încă un mandat, transmite EFE.

În plus, alegătorii sunt chemaţi să participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerată homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării.

Fiecare alegător a primit trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripţii din ţară, al doilea conţine lista partidelor şi al treilea este pentru referendum.

Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaţionalistului Orban, Fidesz, şi coaliţia "Uniţi pentru Ungaria", din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi care este în principiu în favoarea lui Orban.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea - deja în vigoare - va înceta să se mai aplicea, anunța Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te