200.000.000 € amendă Ungariei, pentru nereguli la frontieră. Cu cine are mari probleme?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 13.06.2024 - 15:00
200.000.000 € amendă pentru Ungaria, pentru nereguli la frontieră. Cu cine are mari probleme? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

Curtea Europeană de Justiție a condamnat Ungaria la plata unei amenzi de 200 de milioane de euro și a unei penalități zilnice pentru că nu a pus în aplicare hotărârile Curții Supreme privind sistemul său de azil.

SHARE

Curtea Europeană de Justiție a impus sancțiuni financiare Ungariei pentru politica sa de azil. Judecătorii au decis joi, la Luxemburg, că Ungaria trebuie să plătească 200 de milioane de euro și o penalitate zilnică de un milion de euro pentru fiecare zi de întârziere, deoarece nu a reușit să pună în aplicare hotărârile Curții Supreme privind sistemul său de azil.

200.000.000 € amendă Ungariei, pentru nereguli la frontieră. Cu cine are mari probleme?

Contextul este o plângere depusă de Comisia Europeană în 2022, în care autoritatea de la Bruxelles a constatat că Budapesta nu a implementat suficient o hotărâre anterioară a Curții Europene de Justiție din decembrie 2020 privind sistemul de azil ungar, conform DiePresse.

Hotărârea condamna Ungaria cu privire la „nerespectarea reglementărilor legislaţiei Uniunii în materie, în special a procedurilor referitoare la acordarea protecţiei internaţionale şi a returnării cetăţenilor în situaţie ilegală către ţările terţe”.

Citește și: Ungaria, „vândută total Rusiei”, vorbește „putineza”: „O superputere nucleară nu poate fi învinsă”

La vremea respectivă, judecătorii hotărâseră că diverse reglementări maghiare încălcau legislația UE.

Printre altele, aceasta se referea la tratamentul refugiaților în taberele de tranzit de la granița cu Serbia, care au fost între timp închise.

Sub conducerea lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, Ungaria a construit garduri la graniţele sale şi a restricţionat depunerea cererilor de azil la ambasadele din străinătate, o politică ce a adus deja mai multe condamnări din partea Curţii Europene de Justiţie, relatează Agerpres.

Comisia Europeană a criticat faptul că, după mai bine de un an, Ungaria nu a luat încă măsurile necesare pentru a asigura accesul efectiv la procedura de azil. Prin urmare, autoritatea a depus o plângere și a solicitat sancțiuni financiare sub forma unei sume forfetare și a unei penalități zilnice.

Citește și: Primarul Budapestei vorbeşte despre trauma Trianon, când Ungaria a pierdut Transilvania

Ungaria a fost deja mustrată de Comisia Europeană în mai multe rânduri pentru politica sa rigidă privind refugiații. 

„Această nerespectare, care constă în sustragerea deliberată de la aplicarea unei politici comune a Uniunii în ansamblu, constituie o încălcare fără precedent şi extrem de gravă a dreptului Uniunii", a explicat Curtea Europeană de Justiție în decizia sa pentru a justifica această nouă sancţionare a politicii în domeniul migraţiei a premierului naţionalist Viktor Orban.

Viktor Orban a criticat această decizie, spunând că „amenda de 200 de milioane de euro, plus un milion de euro pe zi (!!!) pentru apărarea frontierelor UE, este scandaloasă şi inacceptabilă", a reacţionat liderul ungar pe reţeaua socială X, adăugând că „migranţii ilegali li s-au părut mai importanţi birocraţilor de la Bruxelles decât cetăţenii europeni”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te