18 avioane F-16, de 113 milioane $ bucata, ajung în Ucraina. Piloții, antrenați în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.12.2023 - 23:16
18 avioane F-16, de peste 113 milioane $ bucata, livrare în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

18 avioane F-16, de 113 milioane $ bucata, ajung în Ucraina. Piloții, antrenați în România. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit Guvernului olandez pentru decizia de a începe pregătirea inițială a 18 avioane F-16 pentru livrarea lor imediată.

SHARE

18 avioane F-16, de peste 113 milioane $ bucata, sunt pregătite de livrare în Ucraina. Piloții au fost antrenați în România.

Primul lot de F-16 al Ucrainei va începe să sosească în câteva zile.

Olanda, Danemarca și Norvegia au promis Ucrainei avioane de F-16 și Ucraina va primi peste 60 de avioane de luptă supersonice pentru a contraataca avioanele rusești MiG și Sukhoi.

18 avioane F-16, de 113 milioane $ bucata, ajung în Ucraina. Piloții, antrenați în România

Aceste prime 18 avioane F-16 – din cele 42 pe care Forțele Aeriene olandeze le-ar putea pune la dispoziție – au fost îmbunătățite, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, potrivit forbes.com.

F-16A/B Mid-Life sau MLU sunt îmbunătățite în comparație cu F-16 original de la începutul anilor 1980 și în prezent costă peste 113 milioane de dolari bucata, plus alte câteva milioane în funcție de actualizările tehnice. 

MLU din anii 1990, pilotat de mai multe forțe aeriene europene, nu doar de forțele aeriene olandeze, ci și daneze, norvegiene și altele, este doatat cu radar Northrop Grumman APG-66V2.

Acesta este un radar mai rapid și mai fiabil, ce poate urmări simultan mai multe ținte.

Noul radar pe care USAF îl instalează pe F-16 – APG-83 de la Northrop – poate urmări simultan zeci de ținte.

Este nevoie de doar câteva zile pentru a schimba un APG-66 cu un nou APG-83, ce costă mai mult de 2 milioane de dolari.

Citește și: VIDEO Ucraina a scufundat încă o navă militară rusească în atacul din Feodosia. Ce misiunea avea ?

Forțele aeriene ucrainene au sub o sută de avioane Mikoyan MiG-29 și Sukhoi Su-27, ceea ce face forțele aeriene vulnerabile în fața atacurilor avioanelor rusești  MiG-31 și Sukhoi Su-35.

F-16 este mai ușor de pilotat decât un avion cu reacție sovietic, dispune de hardware eficient de avertizare și de bruiaj radar și, în condițiile potrivite, poată urmări o țintă aeriană și să tragă o rachetă AIM-120 de la peste 80 de kilometri depărtare, cu zeci de kilometri mai departe decât un MiG sau Sukhoi, dotae cu rachete R-27.

Citește și: VIDEO Noua dronă a Ucrainei "Scythe”. Costă 15.000 $ dar parcurge o distanță incredibilă de 950 km

Cei mai buni interceptori ai forțelor aeriene ruse, Mikoyan MiG-31 și Sukhoi Su-35, pot angaja ținte aeriene la 120 de kilometri sau mai departe cu rachete R-37, așa că încă rămâne un inamic de temut chiar și pentru un pilot ucrainean de F-16.  

„Cu F-16, Ucraina se poate apăra mai bine împotriva atacurilor rusești”, a spus ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te