Cinci lucruri pe care nu le-ai auzit despre Muntele Olimp

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.08.2018 - 12:37

Legendarul munte, casă a zeilor antici, a ajuns pe Google, pe prima pagină, printr-un doodle special. „Muntele Olimp este casa zeilor. Ar trebui să încerce muritorii să urce atât de sus?”, a scris Google.

SHARE

Muntele Olimp este una dintre cele mai importante obiective turistice din Grecia, o formă de relief acoperită de legende încă din antichitate. Aici se afla, în mitologia greacă, casa zeilor. 

Google a decis să plasese doodle-ul special pentru că ziua de 2 august este aniversată anual pentru că în 1913 Muntele Olimp a fost cucerit pentru prima dată de o echipă de alpiniști. În fiecare an, în cinstea acestei aniversări, zeci de mii de oameni urcă pe Muntele Olimp.

Iată cele cinci lucruri pe care nu le știați despre Muntele Olimp

Vârful Mytikas, din Muntele Olimp, înalt de 2918 metri, este cel mai înalt punct al Greciei. Este, de asemenea, al doilea cel mai înalt vârf din Balcani, și unul dintre cele mai înalte din Europa. Mytikas înseamnă „nas” în Grecia. 

A fost escaladat în 1913. Vârful a fost cucerit pentru prima dată pe 2 august 1913 de către echipa elvețiană formată din Frederic Boissonnas și Daniel Baud-Bovy, asistați de către un ghid montan pe nume Christos Kakkalos.

Acesta a rămas ghidul oficial de pe Muntele Olimp până la moartea lui, în 1976, a scris The Independent. Se estimează că circa 10,000 de oameni urcă pe Muntele Olimp anual, cei mai mulți ajungând doar până la vârful Skolio.

În mitologia greacă, Muntele Olimp era casa a 12 zei. De asemenea, cele nouă muze, fiicele lui Zeus, au fost plasate, în mod tradițional, în regiunea Pieria, la baza dinspre nord a muntelui. 

Este parte a Parcului Național Olimp

Regiunea a fost declarată primul parc național din Grecia, în 1938. Scopul deciziei a fost de a „păstra mediul natural al regiunii, printre care flora sălbatică, fauna și peisajul natural, precum și valorile sale culturale”. 

În 1981, Muntele Olimp a fost proclamat „rezervă de biosferă” de către UNESCO. Muntele Olimp este cunoscut pentru biodiversitatea excepțională, cu 52 de vârfuri și câteva trecători adânci. 

Întreaga zonă a Olimpului acoperă circa 500 de kilometri, pătrați, într-o arie circulară cu o circumferință de 80 de kilometri. Suprafața conține 32 de specii de mamifere, 108 specii de păsări, multe specii de reptile, amfibieni și insecte. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -