Expresia „țap ispășitor” are o origine milenară, ea regăsindu-se încă din Biblie. A traversat secolele și mileniile fiind adaptată și îndreptată asupra oricăror persoane care plătesc într-un fel sau altul pentru greșelile sau păcatele altora, chiar ale unei întregi comunități.
Care este originea expresiei „a nimerit orbul Brăila”? Am auzit adesea rostite aceste cuvinte, ca o încurajare a cuiva la găsirea unui loc necunoscut, dar în care vrea să ajungă. Interesant este că ea nici măcar nu are legătură cu orașul portuar dunărean. Totuși, cum a apărut?
Originea expresiei „banii n-au miros” nu este legată nici de vreun afacerist fără scrupule din zorii capitalismului, nici de vreun miliardar cinic din secolul XX, ci de un împărat roman. Numele său a ajuns chiar substantiv comun, deși în România nu se mai folosește de ceva vreme.
De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Această sintagmă veche a rămas destul de folosită și în ziua de azi. Dincolo de înțelesul pe care-l are, care este originea ei și, la urma urmei, ce caută o pasăre ca pupăza în această exprimare?
De unde vine expresia „ce-i în gușă, și-n căpușă”? Unele exprimări vechi, cu toate că ne sunt familiare, ne aruncă mai mereu în mirare prin asocierea unor cuvinte ce, luate separat, n-ar prea avea ce să caute laolaltă, cum e și cazul cu „gușă” și „căpușă”.