De unde provine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Ce însemna inițial?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.06.2024 - 08:54
De unde provine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” - Foto: Facebook/Ocu - cu rol ilustrativ

De unde provine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Este folosită și astăzi, în mod frecvent, pentru a sublinia discrepanța între o aparența și ceea ce este în realitate o anumită situație ori chiar persoană. Dar, inițial, sensul ei era cu totul altul.

SHARE

De unde provine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Cu alte cuvinte, „una vorbim, alta fumăm”, ar spune unii, căutând un echivalent al expresiei. Într-adevăr, astăzi ea a ajuns să exprime diferența dintre vorbă și faptă, dintre aparență și realitate. Dar n-a fost mereu la fel.

De unde provine expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Ce însemna inițial?

Deși conține o imagine ușor amuzantă, această expresie a ajuns să exprime o critică exprimată ironic despre o situație, o faptă, o promisiune sau chiar despre o persoană. 

În toate cazurile, este vorba de o diferență între aparență și realitate, între minciună și adevăr sau între vorbă și faptă.

Este acea situație în care cineva „ne vinde gogoși” în vorbe, apoi ne pune în fața unei realități concrete total diferite.

Citește și: Care este originea expresiei „s-a dus pe apa sâmbetei”? De ce este specific românească?

Ori ne amăgește cu o aparență a calităților sale, pentru ca, ulterior, să ne „dea în cap” cu adevărata sa personalitate și atitudine față de noi. 

Sau ca atunci când cumperi bilete la un hotel de 4 stele, pentru vacanță, îmbiat de oferta de pe internet, dar ajuns la fața locului descoperi condiții de  stele. Ce le spui prietenilor, la întoarcere, atunci când te vor întreba cum a fost în concediu?

Sunt mari șanse s-o faci, scurt, dar sugestiv, spunându-le: „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

Dar sensul de azi al expresiei este foarte departe de cel inițial, așa cum era folosită ea și avea legătură cu lumea circurilor ambulante din copilăria bunicilor și străbunicilor noștri.

Era folosită în cadrul circurilor ambulante

„Expresia aceasta cu gardul şi leopardul se auzea cu şapte-opt decenii în urmă, când circurile ambulante poposeau în diverse locuri, ridicau cortul şi susţineau spectacole.

Pe gardul împrejmuitor al circului erau lipite afişe în care o superbă felină, un leopard, să zicem, trecea printr-un cerc de foc. Iar în faţa cortului, un angajat al circului striga: „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Sensul mesajului era: pe gard vedeţi doar un desen care nu vă spune mare lucru. Dacă vreţi să vedeţi fiara pe viu, the real thing, cum s-ar zice, cumpăraţi bilet şi poftiţi înăuntru.

Sensul iniţial al expresiei (diferenţa dintre copie şi original, dintre neînsufleţit şi viu) n-are legătură cu accepţiile ei de astăzi”, a explicat scriitorul și traducătorul Radu Paraschivescu, în emisiunea „Pastila de limbă”, conform digi24.ro.

Citește și: De unde vine expresia „a-și da arama pe față”? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion” la falsuri

Pe de altă parte, o altă variantă despre originea expresiei ține de lumea teatrului. Mai precis, este chiar titlul unei piese din 1966, scrisă de profesorul, jurnalistul şi scriitorul pentru copii, Alecu Popovici, și jucată foarte mult în epocă.

Întrebat care este sensul titlului piesei sale, „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, Popovici ar fi explicat că acesta nu există, fiind ca un joc de copii, cu împerecheri absurde de cuvinte, doar pentru rimă, notează adevarul.ro.

Citește și: Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești

Prin urmare, dacă am acepta această explicație, expresia n-ar avea absolut nici un sens pentru că, chiar de la origine, aceasta a fost concepută de creatorul ei pentru a nu avea nicio logică, niciun sens.

Dar ea, ca atare, s-a încetățenit oricum în exprimarea populară, așa că utilizarea sa cu sensul care=i este atribuit astăzi este greu de întors din drum ori de anulat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te