De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda”? Personajul a fost considerat Nostradamus feminin

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.04.2024 - 08:02
De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda” - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
mafalda

De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda”? Cu siguranță, mulți români au spus-o ori au auzit-o, atunci când a fost vorba de răspunsul la o întrebare despre viitor. Expresia este foarte veche și se pare că este legată de capacitățile speciale ale unui personaj istoric real.

SHARE

De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda”? Dacă de Nostradamus a auzit toată lumea, destul de cunoscută este și expresia ce-o are ca personaj principal pe o anume Mafalda. Povestea ei este chiar mai veche decât a faimosului prezicător francez din secolul al XVI-lea.

De unde vine expresia „ce sunt eu, Mafalda”? Personajul a fost considerat un Nostradamus feminin

Mulți români au spus ori au auzit, la un oment dat, expresia „ce sunt eu, Mafalda?” sau „nu sunt Mafalda”.

De regulă ea este rostită atunci când o persoană este întrebată despre un anumit eveniment din viitor, despre care respectivul nu are idee dacă va avea loc sau nu ori în ce mod se va întâmpla.

Cumva, Mafada a ajuns un fel de echivalent feminin al mult mai celebrului astrolog francez Nostradamus, din secolul al XVI-lea, ale cărui „Profeții” sunt interpretate și azi în fel și chip.

În decursul veacurilor au existat câteva femei importante care aveau acest prenume. Una a fost Prinţesa Mafalda Maria Elisabetta de Savoia, a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei și sora mai mare a viitorului rege Umberto al II-lea al Italiei.

Citește și: Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești

A trăit între 1902-1944, sfârșind tragic în lagărul de concentrare Buchenwald. Dar această prințesă nu a avut legătură cu vreo capacitate de a prezice viitorul, atlfe, aproape sigur, ar fi căutat să scape ea însăși de finalul cumplit de care a avut parte.

Mafalda, cea la care se referă expresia, se pare ă este un personaj care vine mult mai din străfundurile istoriei, chiar dinaintea lui Nostradamus. 

Numele de Mafalda este asociat din vremuri străvechi unei puternice vrăjitoare care le ştia pe toate şi avea darul prezicerii. Numele este de origine germanică şi înseamnă „putere”,„ luptă”, „opoziţie”, conform adevarul.ro.

Cele mai mari șanse ca Mafalda din legendele și expresiile românești să fi avut un corespondent într-o persoană reală le are tot o prințesă, dar normandă, din secolul al XI-lea, deci acum aproape 1.000 de ani.

Potrivit cercetătorului Pavel Filipaș, ar fi vorba de Mafalda, fiica lui Robert Guiscard de Hauteville şi Sichelgaita de Salerno.

Citește și: Judecătoarea mituită de vrăjitoare pentru a-i scăpa pe interlopi, pensie specială peste 20.000 lei

Aceasta a trăit în perioda 1060 – 1108 şi a fost căsătorită cu contele Ramon Berenguer al II-lea de Barcelona, iar apoi cu vicontele Aimeric I de Narbonne.

Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile.

„Mafalda” din perioada interbelică, ce-și făcea reclamă în paginile ziarelor - Foto: adevarul.ro

Cum a ajuns la acele capacități? După ce a cucerit oraşul Salerno, tatăl ei, Robert Guiscard, duce de Apuglia, a reorganizat Școala Superioară din Salerno cu ajutorul tunisianului Constantin Africanul.

Acesta ce studiase medicina la universitatea din Bagdad, iar magia la şcoala de ezoterism din Babilon. 

Constantin a fost, în acelați timp, şi secretarul personal al lui Robert Guiscard. Din această calitate a predat lecţii de ezoterism pentru copiii ducelui.

Iar cel mai mare dintre acei copii, viitorul personaj feminin Mafalda Prezicătoarea, a prins ceva din „învăţătura de la Vavilon” (Babilon), scrie Tudor Filipaș pe blogideologic.wordpress.com.

Puterile de prezicătoare ale Mafaldei au intrat devreme în cultura românească.

Aşa cum în cultura populară a ungurilor apare legenda despre puterea magică a „Coroanei Sfântului Ştefan”, în cultura populară a românilor se naşte, tot atunci, în secolul al XI-lea, legenda despre puterile magice ale Mafaldei. 

Numele și asocierea cu capacitățile de prezicere au străbătut secolele, astfel că, în perioada interbelică, existau anunţuri în ziarele vremii prin care o anume „Doamna Mafalda” îşi oferea serviciile.

Citește și: O creatură înfricoșătoare bântuie prin Munții Harz din Germania. Pare coborâtă din mituri

„Mare prezicătoare, ghiceşte uimitor trecutul, prezentul, viitorul. Prezic cu exactitate rezultatul ce se poate obţine în orice fel de afaceri”, se scria în textul ce însoțea fotografia respectivei „Mafalde”.

Chiar dacă, la fel ca la Nostradamus, orice predicție poate fi „întoarsă” în beneficiul celui care a făcut-o ori este enunțată astfel încât șă aibă mai multe înțelesuri, Mafalda a rămas, pentru români, simbolul celei care poate ghici viitorul cu o claritate misterioasă. Cel puțin în expresia ce a făcut-o celebră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te