De unde vine expresia „ce-i în gușă, și-n căpușă”? Unele exprimări vechi, cu toate că ne sunt familiare, ne aruncă mai mereu în mirare prin asocierea unor cuvinte ce, luate separat, n-ar prea avea ce să caute laolaltă, cum e și cazul cu „gușă” și „căpușă”.
De ce „sânge” nu are formă de plural? Limba română este considerată a fi foarte complicată, ca reguli, față de multe altele. Există o mulțime de situații neașteptate de cuvinte în fața cărora chiar și persoanele cu multă pregătire școlară ridică întrebătoare o sprânceană.
Care este originea expresiei „a umbla teleleu Tănase”? Cu siguranța, generațiile mai „coapte” de români au auzit ori au folosit această vorbă veche, care nu era deloc o laudă la adresa cuiva. Dar de unde vine ea?
„Minune”, dacă „se aliniază toate planetele” și constructorii mențin ritmul și respectă datele contractuale, România va avea încă 51 km de autostrada și 50 km de drum expres la finalul lui 2023. În 2022, au fost inaugurați doar 13 km de autostradă.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea de la 100 km/h la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor, pe drumurile expres.