Originea cuvântului norod se găsește în chiar sonoritatea sa, ca și al celuilalt, „nerod”. Dar mai interesantă este semnificația acestor termeni, precum și posibila confuzie adusă de o formă mai veche ori folosită doar în anumite regiuni ale țării, cea de „nărod”.
„Dobrogea Expres”, autostrada care ajunge în Delta Dunării e gata după 5 ani. Pe hârtie, însă. CNAIR a avizat traseul propus de proiectanți. Totuși, deocamdată, nu se știe cum se va trece de Rezervația Babadag. E propus un tunel de 10 kilometri.
De unde vine expresia „ce-i în gușă, și-n căpușă”? Unele exprimări vechi, cu toate că ne sunt familiare, ne aruncă mai mereu în mirare prin asocierea unor cuvinte ce, luate separat, n-ar prea avea ce să caute laolaltă, cum e și cazul cu „gușă” și „căpușă”.
De ce „sânge” nu are formă de plural? Limba română este considerată a fi foarte complicată, ca reguli, față de multe altele. Există o mulțime de situații neașteptate de cuvinte în fața cărora chiar și persoanele cu multă pregătire școlară ridică întrebătoare o sprânceană.
Care este originea expresiei „a umbla teleleu Tănase”? Cu siguranța, generațiile mai „coapte” de români au auzit ori au folosit această vorbă veche, care nu era deloc o laudă la adresa cuiva. Dar de unde vine ea?