De ce „sânge” nu are formă de plural? Cât de corect e „sângiuri”? Alte cuvinte în aceeași situație

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.06.2024 - 08:50
De ce „sânge” nu are formă de plural - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
De ce „sânge” nu are formă de plural - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
sange
sange

De ce „sânge” nu are formă de plural? Limba română este considerată a fi foarte complicată, ca reguli, față de multe altele. Există o mulțime de situații neașteptate de cuvinte în fața cărora chiar și persoanele cu multă pregătire școlară ridică întrebătoare o sprânceană.

SHARE

De ce „sânge” nu are formă de plural? Cuvântul ce desemnează lichidul vital vieții noastre și a tuturor ființelor care-l au, provine din limba latină, de la „sanguis”. Deși este un substantiv, îl folosim numai la singular, situație în care se află mai multe cuvinte decât am crede.

De ce „sânge” nu are formă de plural? Cât de corect este „sângiuri”? Alte cuvinte în aceeași situație

Condom dicționarelor, „sânge” este definit ca fiind o „substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), care circulă prin vene și artere, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare”.

El mai intră și în formarea a numeroase expresii și locuțiuni, de tipul „frate de sânge”, „glasul sângelui”, „cu sânge rece”, „de sânge albastru” și încă multe altele, conform dexonline.ro.

Partea surprinzătoare este că potrivit aceleiași surse ar exista, de fapt, un plural al cuvântului și anume „sângiuri”. Ați auzit vreodată de această formă de plural? Greu de crezut.

Și asta, din două motive mari și late. Unu, pentru că este o formă populară arhaică, veche, ce n-a mai ajuns până în ziua de azi și doi, pentru că, „sângiuri” însemna, de fapt, „omoruri”, „crime”.

Citește și: Test de inteligență. Poți găsi greșeala din imagine în doar 10 secunde? Ce spune asta despre tine?

Sigur, aceste fapte oribile au, mai mereu, legătură și cu sîngele, dar „pluralul” în sine nu are de-a face cu substantivul neutru „sânge”.

Prin urmare, cuvântul „sânge” nu are, de fapt, plural, lucru atestat și de ediția din 2005 a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM).

El intră în categoria substantivelor „defective de plural”, cum li se spune de către filologi și lingviști, unde „defectiv” înseamnă că un anumit cuvânt nu posedă toate formele gramaticale. În acest caz, pluralul.

„Sânge” intră în categoria substantivelor „defective de plural” - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Puteți reține mai ușor denumirea dacă asociați cu „defect” - ceea ce nu e chiar greșit - pentru că, la urma urmei, și „sânge” și celelalte cuvinte din aceeași categorie au un „defect” în privința formei lor la plural.

Lista de substantive defective de plural este mult mai lungă decât s-ar crede la prima vedere.

Citește și: Test de inteligență. Avem ecuația: 8+3-4=0 din bețe de chibrit. Mută unul și găsește forma corectă

Printre ele se află cuvinte precum: fasole, lapte, smântână, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, făină, aur, romantism, cinste, onoare, foame, oboseală și multe, multe altele. 

De exemplu, nici un cuvânt care definește un sport nu are plural. Putem spune doar fotbal, box, volei, tenis, șah, rugby, baschet, scrimă, gimnastică și tot așa.

Epocile istorice, dar și religiile sunt exprimate doar prin forme la singular ale substantivelor prin care sunt denumite, aceeași situație fiind și în cazul materiilor școlare: chimie, matematică, fizică, istorie, geografie etc, potrivit shtiu.ro.

Există și cuvinte are sunt în situația inversă: au doar forme de plural, ele fiind denumite, firește, „defective de singular”

Printre substantivele care nu au formă de singular se numără: aplauze, icre, tăiței, spaghete, zori, câlți, ghilimele, măruntaie etc.

Citește și: Care este originea expresiei „s-a dus pe apa sâmbetei”? De ce este specific românească?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te