Niște penali și DEX-ul

Sabin Orcan
DE Sabin Orcan | Actualizat: 18.05.2018 - 11:56

"Niște penali“ a devenit o expresie interzisă în România. Însuși președintele țării a fost amendat pentru că a folosit-o. Amenda e modică - puțin peste salariul minim pe economie. Și nici nu e penală (scuze, n-am găsit alt cuvânt), ci contravențională.

SHARE

Practic, e ca și cum te-ar sancționa poliția locală pentru că ai aruncat o hârtie pe jos. Decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (pe scurt, CNCD) are totuși o valoare simbolică. Pentru că ea schimbă regulile de folosire a limbii române.

Motivația e aiuritoare. „Utilizarea termenului «penali» de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor (sic! – n.m. ce e aia n.m.?) care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați“, se arată în comunicatul CNCD.

Termenul incriminat e scos din context. Afirmația completă a dlui Iohannis suna așa: „Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA“. Ceea ce înseamnă că șeful statului nu se referă la toți penalii, ci doar la o parte dintre ei.

Problema e că legislația invocată de CNCD n-are nicio legătură cu asta. Ordonanța Guvernului 137 din 2000 definește discriminarea ca fiind „orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia“.

Ori spusele dlui. Iohannis nu se încadrează în niciuna dintre situațiile de mai sus. Ce i se impută e că n-a făcut distincția între cei găsiți vinovați de justiție și cei care se află încă într-un proces de stabilire a vinovăției. Aici, cenzorii de la CNCD sar din teritoriul juriștilor în cel al lingviștilor.

Conform Dicționarului Explicativ, adjectivul „penal“ înseamnă „referitor la infracțiuni și la urmărirea și pedepsirea infractorilor“. O definiție în care sunt incluși, deopotrivă, atât cei urmăriți (inculpații), cât și cei pedepsiți (condamnații).

Dar dacă prin „niște penali“ dl. Iohannis nu s-a referit decât la președintele PSD, Liviu Dragnea? Pentru că, în cazul lui, există o condamnare definitivă la închisoare cu suspendare. Ceea ce înseamnă că e penal cu acte-n regulă.

Înainte să ia decizii care transformă discriminarea într-o răfuială politică, milițienii vorbirii de la CNCD ar trebui să pună mâna pe carte. 

Pentru început, o lectură ușoară – DEX-ul.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te