Ultimii „daci” care au păzit Sarmizegetusa, capitala Daciei au fost subiectele unor articole din presa vremii, ei dedicându-și, practic toată viața îngrijirii monumentelor antice ale zonei și, uneori, fiind ghizii rarilor călători ce ajungeau pe Valea Grădiștei.
Unde ar fi ascunsă comoara regelui Decebal? Despre uriașul tezaur pus la adăpost de marele conducător al dacilor s-a pomenit încă imediat după cucerirea regatului de către legiunile romane ale împăratului Traian, în anul 106 d.Hr.
Într-un sat din Români locuitorii se consideră daci și păstrează cu sfințenie legendele despre regele Decebal care le-au însoțit copilăria În așezare mai trăiesc astăzi doar 50 de oameni, dar fiorul istoriei face ca locul să fie pe ruta traseului turistic Via Transilvanica.
Cum arăta Amza Pellea cu coiful de la Coțofenești pe cap? Furtul inestimabilului obiect de patrimoniu din Muzeul Drents din Olanda, a readus în atenție povestea acestuia. Marele public l-a putut admira încă din 1967, când o replică a acestuia a apărut în filmul „Dacii”.
Romanii au luat din Dacia aur de 12.000.000.000 €, calculând la prețul oficial de astăzi al gramului de metal prețios. Această pradă uriașa a dus, paradoxal poate, și la declanșarea primei crize economice și prăbușiri a prețului aurului din istorie.