Că dacii au ajuns în Anglia, iar unii copii erau botezați Decebal sunt fapte de necontestat. Dacă ajungi în Londra și faci o plimbare la jumătate e oră distanță de capitala Marii Britanii, vei avea ocazia să-i întâlnești pe unii dintre cei aproape 138.000 de locuitori ai districtului Dacorum, unul dintre cele mai vechi de pe Insulă.
Cum au ajuns dacii în Anglia? Unii copii erau botezați Decebal. Unde e districtul Dacorum din Insulă
Da, au existat și au trăit daci în insula britanică, iar acest fapt se regăsește inclusiv în numele cu sonorități binecunoscute nouă al unui district din Anglia, Dacorum.
E vorba de un district nemetropolitan din colțul sud-vestic al comitatului Hertfordshire, format în 1974. El include o parte din lanțul de dealuri de cretă cunoscut sub numele de Chilterns, care mărginește bazinul londonez la nord.
Citește și: Care era arma folosită de daci ce i-a îngrozit pe romani? Un monument a fost ridicat în cinstea ei
Cu o populație de aproape 138.000 de locuitori, Dacorum cuprinde o serie de comunități suburbane din afara Londrei, inclusiv orașul Hemel Hempstead, care este centrul administrativ al districtului și este situat la 40 km de centrul Londrei, conform britannica.com.
Numele Dacorum datează încă din secolul al XII-lea - de la 1196, mai precis - când a fost folosit pentru denumirea uneia dintre primele diviziuni administrative ale comitatului englez. Este probabil ca numele să comemoreze prezența în această zonă a dacilor,
Orașul Hemel Hempstead este centrul administrativ al districtului Dacorum din Anglia - Foto: landscapebritain.co.uk
În 2014, în ruinele unui fort roman situat la Birdoswald au fost descoperite vestigii ce arată că aici a staţionat iniţial o cohortă de soldaţi daci, recrutaţi după înfrângerea dacilor de către romani şi încorporaţi în armata romană, iar apoi alţi militari daci, fie urmaşi ai celor dintâi, fie noi recruţi din Dacia Traiana.
Cohorta „Cohors I Aelia Dacorum” a fost constituită curând după cucerirea Daciei, în vremea împăratului Traian, în anul 106 d.Hr., iar soldaţii au fost transferaţi în provincia romană Britania, pentru a contribui la construcția și apoi la apărarea Zidului lui Hadrian, potrivit londra.mae.ro.
Citește și: Cine erau ultimii „daci” care au păzit Sarmizegetusa, capitala Daciei ? Unul dintre ei avea 107 ani
Urme ale prezenţei lor apar curând după anul 120 d.Hr., cel al începerii ridicării Zidului, iar Inscripţiile găsite arată că soldaţii daci au ajutat la construirea acestuia, iar ulterior au staţionat la fortul de la Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul Zidului.
Zidul lui Hadrian în zona fortului Birdoswald locuit de soldații daci - Foto: arhiva
În două inscripţii apare reprezentat un falx - temutul cuţit curbat caracteristic dacilor, care apare şi pe Columna lui Traian, în scena în care Decebal se sinucide cu o astfel de armă.
Este impresionant felul în care soldaţii daci din Britania romană îşi păstrau cultura: la peste 200 de ani de la înfrângerea lui Decebal şi la aproape 2.000 km depărtare de Dacia, încă mai reprezentau falxul pe inscripţiile lor şi dădeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal.
Citește și: Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia
O piatră de mormânt descoperită la Birdoswald comemorează moartea a doi băieţi cu nume dacice, unul numit chiar Decebalus, care a trăit numai câteva zile, iar altul cu numele de Blaesus, mort la vârsta de 10 ani.
Prin urmare, n-ar fi de mirare dacă printre locuitorii districtului Dacorum din Anglia s-ar mai afla și descendenți ai acelor soldați daci care, pentru o bună bucată de timp, au păstrat conțtiința originii lor și nostalgia după pământul natal, regatul lui Decebal.