Fratele lui Decebal a rămas aproape un necunoscut chiar și românilor, deși a fost unul dintre generalii și cei mai apropiați colaboratori ai regelui dacilor. La fel ca viața, și moartea i-a fost învăluită în mister, despre el existând doar câteva referiri în istoriile timpului.
Cine a fost fratele lui Decebal? Un împărat roman l-a încoronat rege al dacilor. Ce soartă a avut?
Deși însuși destinul regelui Decebal are încă multe zone necunoscute, în general se știu detaliile generale ale vieții sale.
Confom istoricului greco-roman Dio Cassius, care a trăit la un secol și jumătate după evenimente, Decebal a preluat puterea de la Duras, în contextul în care dușmanii înconjuraseră Dacia, iar pericolul roman devenea tot mai amenințător.
Citește și: Care a fost cauza războaielor daco-romane, de fapt? Geniala stratagemă folosită de Decebal
Astfel, pentru că era nevoie de un conducător mai tânăr, mai energic și decis, Duras „dă, de bună voie, domnia lui Decebal”, conform istoriiregasite.wordpress.com.
Motivele erau evidente: „pentru că era ager în planurile de război ca şi în împlinirea lor, ştia să-şi aleagă timpul când să năvălească asupra duşmanului, tot aşa de potrivit ca şi momentul când să bată în retragere, era dibaci în a întinde curse, viteaz la luptă, ştiind să se foloseasă înţelept de biruinţă şi să iasă bine dintr-o înfrângere”, mai scria Dio Cassius.
Scenă de luptă între daci și romani ce apare pe Columna lui Traian din Roma - Foto: romania-actualitati.ro/Radu Oltean
Astfel, Decebal, căruia i se mai spunea și Diupaneus sau Diurpaneus – izbuteşte să refacă unitatea politică a dacilor, care se fărâmițase după moartea lui Burebista.
Decebal își dovedește priceperea militară și de lider, astfel că, în anul 86, zdrobește legiunile romane conduse de generalul Cornelius Fuscus trimise de împăratul Domițian.
Decebal și-a trimis fratele la negocierile de pace cu romanii
Doi ani mai târziu, confruntarea este mult mai strânsă, dat fiind că în fruntea armatei imperiale s-a aflat un comandant mult mai priceput, Tettius Julianus. Dar, învins pe un alt front de către marcomani, Domițian este de acord să facă pace.
Acum intră în scenă fratele lui Decebal, pe numele său Diegis. El este reprezentantul regelui dac la tratativele purtate cu împăratul roman în anul 89.
Citește și: Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic
Poetul latin Marţial (40-103 d.Hr.), în „Epigrame”, ne înfăţişează un personaj care, neîndoielnic, se afla între apropiaţii regelui Decebal.
Mai mult, respectivul personaj menționează el însuși, conform autorului latin, că este fratele conducătorului dacilor.
Trebuie spus că titulatura de Germanicus („învingător al germanilor”), pomenită în textul poetului latin, a fost purtată de mai mulți împărați romani, inclusiv de Domițian.
El a fost victorios în campania întreprinsă în anul 83 d.Hr. la Rin, împotriva tribului germanic al chatilor, după care a adoptat și respectivul titlu.
„Diegis, locuitor de pe ţărmul care acum ne aparţine, a venit să te vadă, o, Germanicus, tocmai de pe apele Istrului, care se află sub stăpânirea ta.
Bucuros şi uimit când a văzut pe stăpânul lumii, se zice că ar fi spus celor ce-l însoţeau: „Soarta mea este mai bună decât a fratelui meu, fiindcă mie îmi este îngăduit să privesc atât de aproape zeul pe care îl cinsteşte atât de departe””, consemna Marțial, cu o vădită tendință de preamărire a stăpânului său de la Roma, potrivit enciclopedia-dacica.ro.
Sinuciderea lui Decebal, așa cum a fost reprezentată pe Columna lui Traian - Foto: arhiva
La rândul său, același Dio Cassius, în „Istoria romană”, ne informează și el că Decebal, în vremea războaielor cu Domiţian, l-a trimis pe Diegis să se întâlnească cu împăratul roman
Acesta este unul dintre cei doi generali ai regelui dacilor care au fost atestați de istoricul greco-roman în lucrarea sa. în lucrarea sa.
În cartea LXVII (67), capitolul 7 al istoriei, este descrisă campania lui Domițian în Dacia din anul 88-89 d.Hr.
Împăratul este înfrânt de marcomani și, pentru ca să nu lupte pe două fronturi, încheie pace cu Decebal. Regele dac îl trimite la negocieri chiar pe fratele său, Diegis.
Într-o încercare, probabil, de a-i dezbina pe cei doi frați, Domițian așează o diademă pe capul lui Diegis, semn al recunoașterii acestuia drept adevăratul rege al dacilor.
Unii istorici susțin că Diegis ar fi acceptat diadema - coroana regală - strict în numele fratelui său, Decebal, deși relatarea din lucrare induce o altă perspectivă, accentuând puterea lui Domițian de a pune în Dacia orice rege ar fi dorit, un lucru departe de adevăr, totuși.
„Domițian, fiind înfrânt de Marcomani, a fugit, și cu grabă a trimis mesaje lui Decebalus, regele Dacilor, convingându-l să încheie un armistițiu, deși chiar el refuzase să acorde unul ca răspuns la numeroasele cereri ale lui Dacebalus.
Și așa Decebalus a acceptat oferta lui, pentru că suferise greutăți îngrozitoare. Totuși, el nu a vrut să aibă o întălnire cu Domițian față în față, dar în loc îl trimite pe Diegis cu oamenii, ca să îi dea armele și câțiva prizonieri, el pretinzând că sunt singurii pe care îi are.
Când aceasta a fost făcută, Domițian a pus o diademă pe capul lui Diegis, ca și când el ar fi cucerit cu adevărat și ar fi putut da Dacilor ca rege pe oricine ar fi vrut”, nota Dio Cassius.
Citește și: Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?
Este posibil ca Decebal să se fi recunoscut drept „rege clientelar” al Romei, un fel de „aliat”, de fapt,dar condițiile păcii au fost, de fapt, extrem de avantajoase pentru daci și aproape umilitoare pentru romani.
Imperiul Roman nu doar că oferea o sumă de bani anuală Daciei, dar Domițian a trimis dacilor, în următorii ani, arme, maşini de război, precum şi meşteri şi ingineri pentru construcţiile militare pe care aceștia urmau să le ridice pe teritoriul lor.
Acest lucru i-a permis lui Decebal, în cei 12 ani de pace care au urmat, să-și fortifice cetățile, să-și pregătească și înzestreze luptătorii, conștient că pofta Romei de cucerire nu se va opri prea ușor.
Iar temerile i s-au adeverit odată cu ajungerea pe tronul imperiului a lui Traian, care se număra printre cei care considerau pacea lui Domițian cu dacii ca fiind umilitoare, aducând o gravă atingere prestigiului şi demnităţii romane.
Moștenind un imperiu aflat în colaps financiar și cunosccând bogățiile regatului condus de Decebal, din clipa în care a ajuns împărat. Traian a avut un singur gând: cucerirea Daciei.
Lucru care avea să se întâmple, în cele din urmă, după două războaie brutale, 101-102 și 105-106, soldate cu moartea lui Decebal și căderea regatului său sub autoritatea romană.
Despre fratele său, Diegis, istoria nu mai consemnează nimic, dar, cel mai probabil, el a murit în timpul războaielor daco-romane, dacă nu cumva a fost trimis în captivitate, ca alte zeci de mii de daci.
Numele său, sub forma „Diegio”, apare și în textele de pe controversatele Tăblițe de la Sinaia, descoperite în 1875, odată cu începerea construcției Castelului Peleș, care au rămas până astăzi o mare enigmă.