După ce preşedintele american Joe Biden a aprobat un plan strategic nuclear strict secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, Beijingul a reacționat imediat.
Autoritățile americane au publicat, pentru prima dată din 2021, un nou set de date despre numărul focoaselor nucleare deţinute considerând că sunt importante pentru eforturile de neproliferare și dezarmare, conform NNSA (National Nuclear Security Administration).
SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată dotată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor? Rusia a refuzat să discute un tratat care să înlocuiască START-3 care se încheie în 2026, iar China nu a vrut să negocieze arsenalul său nuclear în creștere.
Numărul armelor nucleare a crescut la nivel global în 2022. Rusia şi Statele Unite deţin împreună 90% din total. Iar Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) avertizează că lumea intră într-o fază periculoasă.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Iomart Tokaiev, critică alianța Rusia-Belarus, un „stat al Uniunii” care pune în comun arsenalul nuclear, creând probleme în Eurasia.