Temerile legate de o catastrofă nucleară au crescut în condițiile în care Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se află sub controlul Moscovei din martie.
Adresându-se unei conferințe de presă la Moscova prin video, Mihail Ulianov a declarat că misiunea ar putea avea loc „în mod destul de realist în primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou unii factori externi".
În prezent, părțile discută traseul, numărul de persoane care vor participa la misiune, durata misiunii și sarcinile acesteia, a adăugat el.
Rusia a declarat joi că o vizită a AIEA este în pregătire încă din iunie și ar fi avut deja loc „dacă nu ar fi fost interferența șefului ONU”, a declarat Ivan Neciaiev, purtător de cuvânt adjunct al Ministerului rus de Externe, în cadrul unui briefing la Moscova.
Citește și
VIDEO Vehicule militare ruse în clădirea unui reactor nuclear din Zaporojie. Imagini îngrijorătoare
Situație critică la Zaporojie. Reprezentanții ruși Rosatom de la centrala nucleară au fugit
În ceea ce privește posibilitatea stabilirii unei zone demilitarizate în jurul centralei, el a declarat că aceasta „nu este o opțiune în acest stadiu", deoarece Ucraina ar putea „încerca provocări și atacuri” pentru a arunca vina pe Rusia.
Neciaiev a acuzat Occidentul de „complicitate criminală", spunând că Ucraina a efectuat lovituri asupra centralei nucleare cu arme NATO.
Într-o declarație separată, Ministerul rus al Apărării a declarat că are dovezi că forțele ucrainene plănuiesc „provocări" la centrala nucleară.
Folosirea arsenalului nuclear de către Rusia este posibilă doar pentru autoapărare, a subliniat Neciai.
„Utilizarea de către Rusia a arsenalului său nuclear este posibilă doar ca răspuns la un atac, în legitimă apărare în circumstanțe de urgență", a afirmat el.