China, într-o vastă expansiune a arsenalului nuclear cu ajutorul Rusiei. Împreună pot depăși SUA

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.04.2023 - 22:18
Rachete balistice DF-41 ale Chinei-Foto: Profimedia Images

China se află într-o vastă expansiune a arsenalului nuclear cu ajutorul Rusiei, promițând o Nouă Eră Strategică. Arsenalul nuclear al Chinei și Rusiei îl poate depăși pe cel al SUA.

SHARE

La doar 200 de kilometri de Taiwan, Beijingul se pregătește să pornească un nou reactor pe care Pentagonul îl consideră ca furnizor de combustibil pentru o extindere vastă a arsenalului nuclear al țării.

În curând, va fi potențial egal atomic cu Statele Unite și Rusia. Reactorul, cunoscut ca un generator rapid, este utilizat la fabricarea plutoniului, un combustibil pentru bombele atomice.

China, într-o vastă expansiune a arsenalului nuclear 

Materialul nuclear pentru reactor este furnizat de Rusia, al cărei gigant Rosatom a finalizat în ultimele luni livrarea a 25 de tone de uraniu foarte îmbogățit pentru a începe producția. 

Acordul arată că Rusia și China cooperează acum la un proiect ce va ajuta la propriile modernizări nucleare și, după estimările Pentagonului, va produce un arsenal combinat ce l-ar putea depăși pe cel al Statelor Unite, potrivit dnyuz.com.

Această nouă realitate determină o regândire amplă a strategiei nucleare americane pe care puțini au anticipat-o când președintele Barack Obama și-a imaginat o lume care se îndrepta inexorabil spre eliminarea tuturor armelor nucleare. 

Rivalitate nucleară trilaterală

În schimb, Statele Unite se confruntă acum cu întrebări cu privire la modul de a gestiona o rivalitate nucleară trilaterală, care dă peste cap o mare parte a strategiei de descurajare care a evitat cu succes războiul nuclear.

Expansiunea Chinei, într-un moment în care Rusia desfășoară noi tipuri de arme și amenință că va folosi arme nucleare de pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei, este doar cel mai recent exemplu a ceea ce strategii americani văd o „eră nouă”, mult mai complexă în comparație cu ceea ce au trăit Statele Unite în timpul Războiului Rece.

China insistă că reactoarele de reproducere de pe coastă vor fi în scopuri civile și nu există nicio dovadă că China și Rusia lucrează împreună la o strategie nucleară coordonată pentru a înfrunta un adversar comun.

John F. Plumb, un înalt oficial al Pentagonului, a declarat recent Congresului că „nu se poate ocoli faptul că reactoarele sunt pentru plutoniu, iar plutoniul este pentru arme”.

Poate fi doar începutul. Când președintele Xi Jinping s-a întâlnit luna trecută cu președintele Vladimir Putin la Moscova, Rosatom și Autoritatea Chinei pentru Energie Atomică au semnat un acord pentru a-și extinde cooperarea pe ani, dacă nu decenii.

„Clubul nuclear” se extinde periculos

China a intrat în clubul nuclear în octombrie 1964, cu un test nuclear la Lop Nor pe care administrația Kennedy și Johnson a luat în calcul să-l saboteze.

Dar Mao Zedong a adoptat o strategie de „descurajare minimă”, respingând cursa înarmărilor din Războiul Rece drept o risipă fenomenală de bani.

Limitarea arsenalului la câteva sute de arme a rămas abordarea Chinei până când Xi Jinping a inversat cursul.

Acum ia în considerare creșterea arsenalului nuclear al Chinei până când se va apropia ca dimensiune de celelalte două superputeri.

Într-un discurs de prezentare a agendei sale pentru următorul mandat la putere, liderul chinez a declarat, la Congresul Partidului Comunist din octombrie, că țara sa trebuie „să stabilească un sistem puternic de descurajare strategică”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te