De când și-a lansat „operațiunea militară specială” în februarie, Putin a avertizat cu „consecințe nemaiîntâlnite vreodată în istorie” pe oricine intervine în război.
De data aceasta, amenințarea vine în timp ce el se străduiește să anexeze regiunile ocupate ale Ucrainei la Rusia continentală - făcându-le „pământ rusesc”.
Acest lucru ar permite utilizarea de arme nucleare, conform doctrinei țării din epoca sovietică.
Rusia susține că deține un stoc de 5.977 de focoase nucleare. Dacă este adevărat, ar fi cel mai mare stoc nuclear din lume.
Dintre acestea, se estimează că 1.588 sunt desfășurate - ceea ce înseamnă că sunt plasate în vârful rachetelor balistice sau depozitate în bazele de bombardiere grele, pregătite pentru a fi încărcate în aeronave.
Alte 977 de focoase strategice - cele mai puternice, concepute pentru a distruge orașe întregi - și 1.912 focoase non-strategice sunt păstrate în rezervă.
Rămân aproximativ 1.500 care au fost retrase din servicii și așteaptă să fie dezmembrate, dar care, teoretic, ar putea fi repuse în funcțiune în cazul unui război.
Pentru comparație, SUA declară că au un stoc de 5.428 de focoase. Marea Britanie și Franța au aproximativ 250 fiecare.
Rachete balistice intercontinentale
Cunoscute sub numele de ICBM, acestea sunt cele mai puternice și cu cea mai mare rază de acțiune ale Rusiei și constituie nucleul a ceea ce Kremlinul numește „forța de descurajare strategică”.
Sunt capabile să poarte zeci de focoase nucleare și să ajungă aproape oriunde pe planetă, dar nu sunt concepute pentru a fi utilizate în conflicte, ci doar pentru „descurajare”.
Sarmat, cea mai mare și cea mai avansată rachetă nucleară a Rusiei
Putin a supervizat un test final de lansare a rachetei cu puțin timp înainte de începerea războiului din Ucraina, dar e puțin probabil ca vreo astfel de rachetă să fi fost desfășurată.
Cu o rază de acțiune de 17.000 de kilometri, potrivit Kremlinului, rachetele vor putea lovi fiecare țară de pe Pământ de la bazele rusești din Siberia.
Sarmat poate căra 10 focoase, fiecare dintre ele putând fi ghidată independent către o țintă diferită și explodând cu o putere de 750 kiltone. Bomba care a distrus Hiroshima a avut doar 15 kilotone.
Yars, cel mai modern ICBM
Cel mai modern ICBM pe care Rusia îl are în arsenalul său actual, RS-24 Yars este capabil să transporte până la patru focoase nucleare cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri.
Spre deosebire de Sarmat, acesta utilizează un combustibil ușor - ceea ce înseamnă că este mai ușor de transportat și mai rapid de lansat. Poate fi lansat din silozuri săpate în pământ, dar poate fi montat și pe un camion de transport.
În cazul unui război nuclear, acest lucru înseamnă că rachetele Yars pot fi dispersate pe o suprafață mare, ceea ce face ca acestea să fie mult mai greu de localizat și de distrus înainte de a fi lansate.
Rachete cu rază de acțiune scurtă până la medie
Denumite uneori „bombe nucleare tactice”, acestea sunt arme cu rază de acțiune mult mai scurtă și focoase mult mai puțin puternice decât cele strategice.
Sunt destinate să fie utilizate în același mod ca și bombele convenționale - pentru a distruge obiective militare sau pentru a ucide un număr mare de soldați, doar că se folosesc mai puține rachete sau bombe decât ar fi necesar.
Majoritatea specialiștilor cred că Putin pe acestea le-ar folosi împotriva unor țări precum Ucraina.
Iskander, pionul principal
Pilonul principal al forțelor de rachete ale Rusiei, Putin a folosit deja sute de astfel de rachete pentru a bombarda Ucraina - doar că a folosit explozibili convenționali în loc de nucleari.
Iskander pot fi înarmate cu focoase termonucleare, care ar exploda cu o putere de până la 50 de kilotone de TNT, potrivit presei de stat ruse.
Acestea sunt lansate în mare parte de la lansatoare mobile, ceea ce înseamnă că pot fi ușor de deplasat pe câmpul de luptă și pot fi lansate într-un timp relativ scurt.
Au o rază de acțiune de aproape 500 de kilometri, ceea ce îi permite lui Putin să lovească cea mai mare parte a Ucrainei și a Europei de Est de la bazele din Rusia și Kaliningrad.
Kalibr, rachete de croazieră
De asemenea, un pilon de bază al arsenalului de rachete al Rusiei, aceasta este o altă armă care a fost folosită frecvent pentru a lovi ținte din Ucraina.
Spre deosebire de o rachetă balistică - care urmează o traiectorie în arc de cerc prin aer - rachetele de croazieră funcționează ca avioanele, folosindu-și motoarele și aripile mici pentru a zbura direct prin aer înainte de a se prăbuși pe o țintă.
Avantajul acestui procedeu este că zboară mai jos decât rachetele balistice, ceea ce le face mai greu de reperat.
Hipersonica Kinzhal
Una dintre noile rachete hipersonice ale Rusiei, Kinzhal, folosește tehnologia clasică a rachetelor balistice, dar - spre deosebire de majoritatea acestora - este lansată dintr-un avion.
Rusia a modificat o versiune a avionului MiG-31 pentru a transporta rachetele, despre care se știe că sunt folosite pe frontul Ucrainei.
Submarine cu rachete balistice
Submarinele balistice, sau SSBN, sunt diferite de submarinele nucleare. Primele sunt capabile să transporte arme nucleare montate pe rachete balistice. Ultimele sunt propulsate de reactoare nucleare.
În cazul unui război nuclear, un submarin ar putea apărea oriunde, în orice moment, și ar putea lansa rachetele înainte de a putea fi oprit.
Poseidon
Nu este un submarin, ci o dronă subacvatică, o armă unică, pe care doar Rusia o deține.
Este alimentată cu energie nucleară, sunt silențioase atunci când sunt scufundate și pot rămâne sub apă pentru o perioadă de timp potențial nelimitată, deoarece nu au un echipaj care trebuie să iasă la suprafață pentru aprovizionare.
Citește și
VIDEO Cum arată submarinele NATO care pot distruge Rusia în 30 de secunde
VIDEO SIMULARE 90 milioane de morți și răniți în prima zi a unui război nuclear între SUA și Rusia
Poseidon ar putea sta sub apă ani de zile înainte de a fi ghidat spre țintă, unde Rusia susține că ar exploda cu o putere de 2 megatone - de 130 de ori mai mare decât explozia care a distrus Hiroshima.
Propagandiștii lui Putin spun că acest lucru ar crea un tsunami nuclear care ar inunda coasta oricărei națiuni vizate, lăsând în urmă un pustiu iradiat pentru decenii întregi.
Clasa Borei
Cea mai nouă clasă de submarine balistice, acestea au propulsie nucleară și sunt înarmate cu 16 rachete Bulava, capabile să transporte până la 10 focoase cu o putere de 150 de kilotone fiecare.
Bombardiere nucleare
Pilonul tradițional al arsenalului nuclear, bombardierele cu rază lungă de acțiune au fost folosite de America pentru a lansa prima bombă nucleară din istorie asupra Japoniei și a fost modul în care SUA și sovieticii au plănuit inițial să lupte într-un război nuclear.
Odată cu apariția rachetelor și a submarinelor, bombardierele nucleare nu mai reprezintă o amenințare majoră, dar majoritatea țărilor nucleare încă mai au câteva disponibile.
Tu-160
Cel mai mare și cel mai greu avion de luptă aflat în prezent în serviciu oriunde în lume, Tupolev Tu-160 din epoca sovietică este un bombardier supersonic cu rază lungă de acțiune care poate transporta atât bombe convenționale, cât și nucleare.
Șaisprezece sunt în prezent în serviciul forțelor aeriene rusești, dar alte zeci sunt planificate.
Tu-95
Cunoscut sub numele de „Ursul", acest uriaș bombardier cu patru motoare, cu rază lungă de acțiune, a fost pilonul principal al forțelor nucleare sovietice timp de decenii - fiind introdus pentru prima dată în 1956.
Artileria nucleară
O amenințare neconvențională la dispoziția lui Putin, este artileria nucleară.
Una dintre numeroasele arme nucleare neconvenționale care au fost dezvoltate în timpul și după Războiul Rece, artileria funcționează trăgând obuze cu vârfuri cu focoase nucleare foarte mici.
Alte arme nucleare neconvenționale includ o bombă nucleară cu rucsac dezvoltată de SUA - Mk-54 SADM - și lansatorul de rachete nucleare Davy Crockett - dezvoltat tot de America.
2S7 Pion
Un uriaș obuzier, Pionul este unul dintre cele mai mari și mai puternice sisteme de artilerie convențională puse vreodată pe teren.
Capabil să să tragă obuze cu încărcătură nucleară care explodează cu o putere de 1 kilotonă, ce poate fi devastatoare pentru trupele de pe câmpul de luptă și ar iradia o zonă mică - făcând dificilă trecerea prin ea.
Submarinele NATO pot distruge Rusia în 30 de secunde
NATO posedă un număr mare de submarine extrem de letale, ce pot distruge Rusia în 30 de secunde. Submarinele cu propulsie nucleară a trei puteri occidentale - SUA, Marea Britanie și Franța - au acostat la baza navală scoțiană HMNB Clyde, pe fondul amenințărilor nucleare lansate de Putin.
Clasa Virginia
Până în prezent au fost puse în funcțiune 19 submarine de atac din Clasa Virginia, care vor rămâne în serviciu cel puțin până în 2060.
Clasa Rubis
Marina franceză operează șase submarine de atac din clasa Rubis Amethyste de la baza navală din Toulon.
HM Naval Base Clyde
Baza navală HM Naval Base Clyde este principala prezență a Marinei Regale în Scoția. Aceasta găzduiește nucleul Serviciului de submarine, inclusiv de descurajare nucleară și noua generație de submarine de vânătoare-ucigașe.
Baza găzduiește submarine nucleare Trident purtătoare de rachete nucleare din clasa Vanguard, pe lângă submarinele de atac din clasa Astute și o serie de nave de suprafață convenționale mai mici.
Cea mai periculoasă armă nucleară din istoria aparține Forțelor Aeriene ale SUA. StormBreaker este o bombă în rețea, ce se poate conecta cu sateliții din spațiu pentru a provoca daune uriașe cu precizia unui glonț de lunetist, oriunde pe glob.
Este o bombă inteligentă de mici dimensiuni și cu un diametru mic, creată de Raytheon Technologies, armata SUA, Marina, și costă peste 600 de milioane de dolari.