Un elev va primi 15 lei pe zi pentru masa caldă din școli. Ce primesc copiii de acești bani

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.01.2024 - 19:44
Un elev va primi 15 lei pe zi pentru masa caldă din școli. Ce primesc copiii de acești bani - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un elev va primi 15 lei pe zi pentru masa caldă din școli. Ce mâncare primesc copiii de acești bani? Anul acesta, numărul școlilor beneficiare a crescut la 1.000, practic s-a dublat față de 2023.

SHARE

Programul „Masă Sănătoasă", a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern și este o continuare a meselor calde de care s-au bucurat în jur de 180.000 de copii.  

Anul acesta, numărul școlilor beneficiare a crescut la 1.000, practic s-a dublat față de 2023. Suma a rămas însă aceeași, 15 lei pe zi pentru masa unui copil, adică este prea mică, spun mulți dintre directorii instituțiilor de învățământ.

Un elev va primi 15 lei pe zi pentru masa caldă din școli. Ce primesc copiii de acești bani

Într-o școală din județul Ilfov mănâncă zilnic la cantină aproape 2.300 de elevi. Instituția a fost inclusă în programul Masa Caldă în noiembrie 2022, însă fără ajutorul autorităților locale elevii nu s-ar fi bucurat de un meniu complet, pentru că cei 15 lei dați de stat nu ajungeau.

Joi, de exemplu, copiii au avut ciorbă și paste bolognese.

Citește și: O profesoară din România își pune elevii să facă ordine în clasă. Educație cu mătura în mână

Ana-Maria Grigoraș, Școala Gimnazială Anton Pann, Voluntari: „Există o cantină a orașului care pregătește masa pentru școlile și grădinițele din Voluntari.

Meniul este foarte diversificat, este pentru o lună întreagă, mai exact același fel de mâncare îl mâncăm peste o lună. Pentru copiii contează această masă și unii vin pentru această masă”.

Și în comuna Rășinari din Sibiu mâncarea copiilor este gătită în bucătăria de la căminul cultural. De acolo, preparatele calde ajung repede la școlile și grădinițele din zonă.

Reporter: Ajung acești 15 lei pentru un copil?

Bogdan Bucur, primarul localității Rășinari: „Suntem cam la limită, dar pentru că vrem să oferim ce-i mai bun pentru copii, suntem la limită. Mici probleme sunt la fructe pentru că ele sunt foarte scumpe”.

Anul acesta programul guvernamental se numește „Masă Sănătoasă" iar bugetul alocat este de aproape 1,2 miliarde de lei și ajunge pentru cel mult 1.000 de școli și grădinițe.

Valentin Bucur, ISJ Brașov: „Cu siguranță că vor fi vizate unitățile școlare care școlarizează copii proveniți din familii defavorizate, acesta cu siguranță va fi un principal criteriu”.

Selecția școlilor și grădinițelor pentru anul acesta va fi făcută de inspectoratele școlare, iar unitățile de învățământ deja incluse în programul „Masa Caldă" de anul trecut, rămân în program. Și anul acesta suma alocată unui elev va fi de 15 lei.

Citește și: Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor”

Însă școlile și grădinițele pot să primească bani și de la autoritățile locale care ar trebui să se gospodărească și să facă rost de fonduri.

Vasile Bujor Petrescu, primar comuna Traian Vuia: „Gândiți-vă că 15 lei înseamnă sandviș, înseamnă fruct, înseamnă transport, înseamnă cheltuieli. Pentru mine copiii sunt foarte importanți, dat fiind faptul că de profesie sunt dascăl, țin foarte mult la ei. Doar că fiind o comună săracă, nu ne putem permite să alocăm bani în plus față de cei 15 lei alocați pentru fiecare elev."

Prin acest program inițiatorii își propun să prevină abandonul școlar timpuriu, care la noi a atins cote alarmante. Un elev din 6 iese din evidențele școlii înainte de clasa a VIII-a, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te