Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor”

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.12.2023 - 20:31
Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, a ridicat recent semne de întrebare asupra direcției actuale a învățământului superior.

SHARE

Cristian Păun, originar din Alba Iulia şi profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, a adus în discuție, pe o platformă de socializare, provocările și problemele actuale ale sistemului de învățământ universitar.

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, a ridicat recent semne de întrebare asupra direcției actuale a învățământului superior, potrivit albapress.ro.

Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor”

“Jumătate din companiile americane se gândesc să elimine complet de anul viitor diploma de licență din criteriile de angajare.

Învățământul universitar a devenit prea costisitor, o risipă de timp și de resurse pentru mulți, o investiție pe credit greu de recuperat din ceea ce livrează ea.

Este clar un eșec total al sistemului avansat de educație (cel universitar).

Citește și: Copiii nu mai primesc cei 500 de euro promişi pentru educaţie. De fapt, nu i-au văzut niciodată

Profesorii au fost împinși spre un tip de educație care s-a izolat de tot ce înseamnă cu adevărat furnizarea de cunoștințe către studenți. De livrarea de competențe nu mai vorbesc, mulți profesori nu au văzut în viața lor un contract de consultanță sau o colaborare cu mediul privat. Nu au creat nimic valoros, nimic practic.

Azi, a fi profesor înseamnă să stai închis în turnul tău de fildeș, să publici cât mai mult și în jurnale cât mai galonate. Un efort enorm, adesea inutil pentru partea didactică. Pentru că la clasă mergi după manualele internaționale, dacă le adopți pe alea.

Pe care ar trebui să le adaptezi și să le înțelegi valorificând o experiență practică consistentă. Articolele acelea publicate în jurnale de top sunt inutile în munca ta cu studenții. Dar astăzi cheltuiești cea mai mare parte din timp să îți securizezi cariera. Adică ”să publici ca să nu pieri”!

Scientometria, acest șubler iluzoriu de măsurare a “valorii” academice, a compromis iremediabil educația. Toate universitățile aleargă azi după himere cum ar fi numărul de citări, articole în quantile cât mai sus, “nobelizați” atrași în colectivele academice. Mult aplaudatul top Shanghai numără toate astea pretinzând că poate exact să dea o măsură a valorii academice. Nimic mai fals.

Școala trebuie să rămână locul unde mințile sunt luminate, tinerii sunt inspirați de profesorii lor, valorile fundamentale sunt apărate cu strășnicie. Iar studenții acumulează cu entuziasm cunoștințe și competențe relevante pentru ceea ce vor avea de făcut după terminarea școlii.

În aceste topuri internaționale, dacă ar fi utile la ceva, angajabilitatea după terminarea facultății, implicarea reală mediului privat în elaborarea planurilor de studii, a materialelor de studii și pregătirea profesorilor, parteneriatul autentic școală-mediu privat etc. ar trebui să fie cap de listă.

Citește și: Zi decisivă pentru salariile profesorilor. Noi discuții ale sindicatelor din Educație, la guvern

Dar ce poți să ceri de la un top al unor comuniști pentru care antreprenorii, mediul privat sau piața muncii sunt la “și altele”? Azi e mai important, ca universitar ”de top”, să fii corect politic, responsabil social, ecologist, iubitor de patrie, citat de prietenii tăi cu care dezbați la conferințe cu circuit închis.

Și… cam atât! Așa ajunge mediul privat, acolo unde el chiar contează, să constate inutilitatea școlii împinsă în bălării de niște etatiști inconștienți!”, a scris Cristian Păun pe pagina de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te