Teste PISA. Liviu Pop dă vina pe o lege din 2011, deși PSD a avut 10 miniștri ai Educației în 6 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.12.2019 - 12:00
Inquam Photos

Tupeul fostului ministru al Educației nu cunoaște limite. Liviu Pop spune că de vină pentru rezultatele proaste ale elevilor la testele PISA ar fi Legea Educației, elaborată în 2011. Dar pe care PSD a măcelărit-o.  

SHARE

România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. Procentul de analfabetism funcțional este de 44%. Liviu Pop, având el însuși mari probleme cu limba română dar și de înțelegere a sensului unor propoziții, a fost de două ori ministru al Educației în ultimii șapte ani, timp în care PSD a condus țara.

A fost ministru al Educației în anul 2012 și iunie 2017 - ianuarie 2018. Acum este președintele Comisiei de Învățământ din Senat.

După dezastrul de la testul PISA, Liviu Pop a susținut că vinovat este guvernul PNL: „Rezultatele PISA ne arată de fapt rezultatele dezastruoase ale Legii Educației Naționale, angajată prin asumare de Guvernul PDL (PNL) în 2011. Avem nevoie de o lege updatată, la zi, în concordanță cu nevoile elevilor și cerințele profesorilor, o lege care să fie dezbătută în Parlamentul României… Prezenta lege e stufoasă și nu ne permite să ne dezvoltăm așa cum o fac restul țărilor europene”, a scris Liviu Pop pe Facebook. 

 

Zece miniștri în șase ani

Legea Educației din 2011 a fost, de fapt, măcelărită de PSD, care a făcut sute de modificări. Social democrații au încercat să facă o nouă Lege a Educației (în 2015, la Senat, prin Ecaterina Andronescu, dar și după preluarea puterii de echipa lui Dragnea). Dar, fie din nepricepere, fie din indolență, au abandonat proiectul.

După șapte ani, fostul ministru al Educației, care a măcelărit legea Educației, afirmă că aceasta este stufoasă. Din 2012, PSD a guvernat neîntrerupt. Atunci, când nu a fost la putere (2016) a controlat Educația prin Comisia de Învățământ, dar și din Parlament.

Mai mult, partidul a avut, în 7 ani, un număr de 10 miniștri.  

Liviu Pop și lupta cu limba română

Ce a zis Liviu Pop:

„Programele trebuiesc”. Corect: trebuie

„Planurile cadru va fi modificat”.

„Va fi modificat şi planu, și programul".

„Mi s-au adus nenumărate reproşuri în ultimele luni de când am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal, cum scriu, cum mă exprim. Nu voi încerca să mă disculp. În viaţă, ca şi în politică, există greşeli şi există erori. Este esenţial însă faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu”,

„judeţul Târgovişte”

„Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te