Școli deschise în România la 6 la mie COVID. Germania închide școli la 2/mie, Italia - la 2,5/mie

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.03.2021 - 14:43
Școli deschise în România la 6 la mie /Inquam Photos/Virgil Simonescu

Școlile din România continuă să fie deschise chiar în orașele unde incidența COVID a atins un nivel record. Occidentul nu urmează modelul românesc. Și nici invers. Elevii au cerut ca școala să treacă în online după ce în București și alte localități s-a depășit 6 la mie.

SHARE

„Considerăm că menținerea școlilor deschise în format fizic atunci când rata incidenței depășește 6/mia de locuitori, denotă iresponsabilitate”, a anunțat Consiliul Național al Elevilor.

Citește: Elevii: Școala să treacă în online după creșterea cazurilor COVID. Prelungirea vacanței, o eroare

Săptămâna aceasta, Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial marți seara.

Germania închide școli la 2/mie, Italia, la 2,5/mie

Germania a prelungit lockdown-ul până la 18 aprilie, după ce Institutul de Boli Infecţioase Robert Koch a anunțat că numărul de cazuri a trecut de 1 la mia de locuitori. Germania avea ieri, 24 martie, 3.171 de pacienți internați în stare gravă la ATI, la o populație de 83,3 milioane.

Germania nu va aștepta însă o incidență de 6 cazuri la  mie pentru reînchiderea completă a școlilor după cum anunță oficialii. Pragul este fixat la 2 cazuri COVID la 1000 locuitori.

Aproximativ 1.900 de filtre de aer în școlile din Berlin

Sub presiunea de a atenua restricțiile, oficialii germani au convenit, luna trecută, să redeschidă treptat școlile

Autoritățile din Berlin au achiziționat aproximativ 1.900 de filtre de aer despre care experții spun că vor reduce riscul răspândirii virusului în sălile de clasă. Dar numărul este suficient doar pentru a furniza fiecăreia dintre cele 900 de școli din capitală aproximativ două dispozitive.

Platforma de predare online din Berlin este atât de supraîncărcată în timpul zilei, încât unii elevi trebuie să aștepte până la 18:30. să aibă access la lecțiile lor video.

Propunerea de a acorda prioritate tuturor cadrelor didactice pentru vaccinări, așa cum face Italia, a câștigat sprijinul unor sindicate din domeniul educației.

Unele regiuni susțin un sistem de testare obligatorie regulată - dacă este necesar, cu ajutorul Crucii Roșii sau al armatei - și un prag ferm pentru a reveni la predarea online în regiuni care depășesc 100 de noi cazuri săptămânale la 100.000 de locuitori.

Multe regiuni depășesc deja această limită, pe care cancelarul Angela Merkel și cei 16 guvernatori au convenit că ar trebui să declanșeze o creștere a restricțiilor. Însă mai multe state au insistat că școlile trebuie să rămână totuși deschise, argumentând că este în interesul copiilor să meargă la școală.

Citește și: Germania, lockdown dur la o incidență de 1 la mie. Italia, la 2,5. Bucureștiul, deschis la 6 la mie

În timp ce Merkel s-a întâlnit luni cu guvernatorii pentru a discuta despre extinderea restricțiilor, unii oficiali de stat au sugerat că pragul pentru închiderea școlilor și grădinițelor ar trebui să fie de până la 200 de cazuri nou confirmate pe săptămână la 100.000 de locuitori, arată AP.

Proteste în Italia pentru deschiderea școlilor

O mare parte din Italia este în lockdown de luni, 15 martie, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Decretul a fost semnat de premierul italian Mario Draghi și prevede restricții dure pentru jumătate din țară.

Măsurile sunt valabile până în weekendul cu Paștele, atunci când toată Italia va deveni zonă roșie și vor rămâne deschise doar magazinele esențiale, iar circulația cetățenilor va fi restricționată. 

Deciziile de intrare în lockdown au fost luate acolo unde se înregistrează o incidență de peste 2,5 la mia de locuitori. Astfel, sunt afectate regiunile: Lombardia, Lazio, Emilia-Romagna, Friuli Venezia-Giulia, Veneto, Piemonte, Marche şi provincia Trento. Acestora li se alătură provinciile Campania şi Bolzano, care se află deja în zona roşie. Abruzzo, Calabria, Liguria, Molise, Puglia, Sicilia, Umbria şi Aosta sunt aproape de zona portocalie. 

Mii de părinţi, copii şi profesori italieni au protestat, duminică, în pieţele mai multor oraşe, faţă de închiderea şcolilor în cadrul măsurilor pentru evitarea propagării coronavirusului. Ei consideră inutilă închiderea şcolilor, relatează Reuters, potrivit news.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te