Elevii: Școala să treacă în online după creșterea cazurilor COVID. Prelungirea vacanței, o eroare

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.03.2021 - 17:00
Elevii cer ca școala să treacă în online după creșterea cazurilor COVID / Inquam Photo
Elevii cer ca școala să treacă în online după creșterea cazurilor COVID / Inquam Photo

Reprezentanții elevilor sunt nemulțumiți de decizia ministrului Educației de a prelungi la o lună vacanța de Paști. Consiliul Național al Elevilor critică decizia de a nu muta școala în online, acolo unde incidența cazurilor COVID a depășit 6 la mie.

SHARE

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor este foarte tranșant:

„Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că unitățile de învățământ vor rămâne deschise și după depășirea ratei incidenței de 6/mia de locuitori, iar vacanța de Paște va fi prelungită, urmând ca Evaluarea Națională să fie amânată, în speranța că în luna mai rata incidenței va scădea îndeajuns de mult încât să permită întoarcerea la școală în siguranță a elevilor.

Consiliul Național al Elevilor dezaprobă propunerea Ministerului Educației și lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii. Considerăm că menținerea școlilor deschise în format fizic atunci când rata incidenței depășește 6/mia de locuitori, denotă iresponsabilitate, având în vedere faptul că unitățile de învățământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranța acestora (de la începerea cursurilor au fost administrate doar 19.000 de teste, din 1.850.000 disponibile în școli). Solicităm ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori, unitățile de învățământ să facă tranziția către cursurile online, până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină. Excepție pot face simulările pentru examenele naționale, care se vor derula săptămâna viitoare pentru elevii claselor a VIII-a.

În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună, va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul.

Având în vedere toate acestea, solicităm Ministerului Educației să ia, în mod transparent și alături de actorii din sistemul educațional, măsurile care se impun pentru a garanta bunul mers al procesului educațional din întreaga țară”, arată Consiliul Național al Elevilor.

Reprezentanții elevilor sunt nemulțumiți de decizia de a prelungi la o lună vacanța de Paști. 

Președintele Consiliului, Rareș Voicu a spus la Digi24 că decizia a fost luată fără ca elevii, profesorii sau părinții să fi fost consultați.

"Este politica faptului împlinit. O decizie fără nicio consultare. Să iei decizii de unul singur, deconectat de ce se întâmplă în școli este iresponsabil. Să fim onești: câți elevi, părinți vor sta acasă într-o perioadă prelungită? Acest argument nu stă în picioare. Mă îndoiesc că, după această măsură, toți elevii și părinții vor sta acasă și nu vor pleca nicăieri. Dacă nu vor fi măsuri complementare, atunci măsura va rămâne o formă fără fond.


Soluția ar fi să rezolvăm problemele din școli oricât de incomod ar fi. Să fim responsabili cu ce se întâmplă pe bune în școli", a spus Voicu.

Reprezentantul elevilor a criticat și decizia de schimbare a calendarului examenelor naționale și de prelungire a anului școlar: "Putem clama că se prelungesc cursurile ca să recuperăm. Cognitiv, când școala începe de o lună și pui o vacanță de o lună, în mijlocul semestrului 2, scoți elevii din ritm".

În 2 aprilie, copiii intră în vacanță până în 4 mai, urmând ca anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială, potrivit propunerii Ministerului Educației.

Altă propunere este ca examenul de Bacalaureat să se desfășoare în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale pe 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională să aibă loc în perioada 5-8 iulie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te