Germania, lockdown dur la o incidență de 1 la mie. Italia, la 2,5. Bucureștiul, deschis la 6 la mie

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.03.2021 - 16:46
Nimeni nu o mai contrazice pe Angela Merkel după ce a decis ca Germania să intre într-un lockdown dur la o incidență de doar 1 la mie Foto: Getty Images

Germania a prelungit lockdown-ul până la 18 aprilie, după ce Institutul de Boli Infecţioase Robert Koch a anunțat că numărul de cazuri a trecut de 1 la mia de locuitori. Italia și Franța vor fi închise cel puțin până la aceeași dată, la incidențe mult mai mici ca în România.

SHARE

„Suntem într-o situaţie foarte serioasă. Numărul de cazuri creşte exponenţial şi paturile de terapie intensivă se umplu din nou”, a declarat Angela Merkel.

Institutul de Boli Infecţioase Robert Koch a anunţat că numărul de cazuri la suta de mii de locuitori înregistrate în decursul unei săptămâni s-a situat luni la 107, peste pragul de 100, la care secţiile de terapie intensivă nu mai fac faţă. Peste 3.000 de oameni erau internaţi, duminică, în secţiile ATI din Germania

Începând cu 1 aprilie, locuitorii Germaniei sunt îndemnaţi să stea acasă pentru a reduce contactele cu alţi cetăţeni. Magazinele nu se închid, deşi Merkel a cerut acest lucru în mod specific.

Cetăţenii nu au voie să organizeze întâlniri de familie cu mai mult de cinci participanţi, iar guvernul le va cere bisericilor să-şi desfăşoare slujba de Paşte online.

Germania avea astăzi, 24 martie, 3.171 de pacienți internați în stare gravă la ATI, la o populație de 83,3 milioane. 

Italia, închisă total de Paștele Catolic


O mare parte din Italia este în lockdown de luni, 15 martie, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Decretul a fost semnat de premierul italian Mario Draghi și prevede restricții dure pentru jumătate din țară.

Măsurile sunt valabile până în weekendul cu Paștele, atunci când toată Italia va deveni zonă roșie și vor rămâne deschise doar magazinele esențiale, iar circulația cetățenilor va fi restricționată. 

Deciziile de intrare în lockdown au fost luate acolo unde se înregistrează o incidență de peste 2,5 la mia de locuitori. Astfel, sunt afectate regiunile: Lombardia, Lazio, Emilia-Romagna, Friuli Venezia-Giulia, Veneto, Piemonte, Marche şi provincia Trento. Acestora li se alătură provinciile Campania şi Bolzano, care se află deja în zona roşie. Abruzzo, Calabria, Liguria, Molise, Puglia, Sicilia, Umbria şi Aosta sunt aproape de zona portocalie. 

Măsurile includ închiderea şcolilor, precum şi a barurilor şi restaurantelor în zonele roșii. Călătoriile sunt limitate la cerinţele de muncă, la achiziţionarea de produse de bază şi la urgenţe de sănătate.

Decretul a fost semnat pentru perioada 15 martie - 6 aprilie. Autoritățile italiene au decis ca în perioda sărbătorilor pascale toată țara să fie inclusă în zona roșie. Singura regiune exceptată va fi Sardinia.

Italia avea astăzi, 24 martie, 3.546 de pacienți internați în stare gravă la ATI, la o populație de 60,3 milioane. 

Parisul, închis după o incidență de 4,46 la mie

Orașele Paris și Nisa dar și un număr mare de regiuni ale Franței au intrat din nou în lockdown până pe 18 aprilie din cauza creșterii puternice a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și în urma suprasaturării spitalelor. Decizia a fost luată acum o săptămână. 

În Île-de-France rata de incidenţă a ajuns la 4,46 la mie, iar în Hauts-de-France, la 3,81 la mie. Oamenii pot să iasă ziua din casă pe perioade nelimitate pentru a se plimba, a face sport sau a-şi plimba animalul de companie, dacă au o declaraţie pe propria răspundere. Se pot deplasa însă doar pe o rază de 10 km în jurul domiciliului și până la ora 18.00. Măsura a fost luată ca urmare a studiilor care atestă că 5% din infectări au loc în spaţiile deschise, 15% - la interior, cu fereastra deschisă,  80% - în interioarele neaerisite.

Restricțiile vizează Parisul şi 16 departamente: opt departamente în Île-deFrance, cinci departamente în Hauts-de-France, Alpes-Maritimes, Seine-Maritimes şi Eure.

Situația s-a înrăutățit considerabil în Franța în ultimele săptămâni, iar mutația britanică a virusului reprezintă   75% dintre cazuri. Persoane din ce în ce mai tinere și fără istoric de boli ajung la terapie intensivă, iar perioada de spitalizare a crescut și ea considerabil.

Franța avea astăzi, 24 martie, 4.634 de pacienți internați în stare gravă la ATI, la o populație de 67 de milioane. 

București, incidență 6,37 la mie. Autoritățile se mai gândesc

Capitala a trecut de 6,37 de cazuri de infectare la o mie de locuitori, iar autoritățile au decalrat că nu se impune carantina. De weekendul viitor se vor mai înăspri restricțiile. 

Carantinarea Capitalei nu este o soluție pentru București, unde rata de infectare continuă să crească, însă sunt necesare restricții suplimentare, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a vorbit despre limitarea circulației în week-end și despre reducerea programului mall-urilor.

Experții din sănătate au o listă de lucru pentru măsurile care ar putea fi luate în București, după ce rata de infectare a sărit de 6 la mie. Va fi stabilit un nou mod de calcul al incidenței. DSP cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur, ceea ce înseamnă că numărul clienților primiți în același timp va fi limitat. În plus, magazinele ar putea fi închise la ora 18.00, iar în weekend chiar mai devreme, la ora 16.00.

România avea astăzi, 24 martie, 1.351 de pacienți internați în stare gravă la ATI, la o populație de 19,4 milioane. 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te