Școala online, interzisă. În 16 ani, statul a ajutat doar 0,4% dintre elevi să își cumpere computer

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.03.2020 - 13:07
Ziarul targu Neamt

Epidemia de coronavirus a scos la iveală faptul că unu din trei elevi nu pot participa la cursuri online deoarece nu au fie computer, fie conexiune la Internet. PSD a demarat în 2004 un program prin care elevii puteau să își cumpere un computer. În timp, s-a dovedit un fiasco.

SHARE

În jur de 2,8 milioane de copii nu mai merg, astăzi, la cursuri. ACestea au fost suspendate urmare a pandemiei de coronavirus. 

Una din două gospodării de la țară, fără computer

Newsweek România a scris că, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în mediul rural 49% din gospodării nu au computer.

În mediul urban, procentul este de 24,1% de locuințe fără computer. În total, 35% din gospodării nu au acces la computer.  Putem aproxima că din cei 2,8 milioane de copii care nu merg la cursuri undeva la un milion nu au acces la cursurile online deoarece nu au cu ce să le acceseze.

În acest context, ministrul Educației a venit cu idea unor vouchere de 200 de euro prin care elevii să își cumpere computer. O lege care acordă un ajutor financiar similar a fost adoptată în urmă cu 16 ani.

Început de Adrian Năstase

Problema este una veche, iar PSD a vrut să o rezolve în anul 2004 pe când premier era Adrian Năstase.

Atunci a apărut Legea Nr. 269 din 16 iunie 2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare.
Ministerul Educației vorbea de „Euro200”, programul național care vine în sprijinul elevilor și studenților cu posibilități financiare reduse în vederea achiziţionării de calculatoare. Programul "Euro 200" se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C.

Documentul stipula:

„Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. 1 Obiectul prezentei legi îl constituie stabilirea unor măsuri pentru stimularea achiziționării de calculatoare, prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, pentru crearea de competențe în utilizarea tehnicii de calcul.

ART. 2 (1) Beneficiare ale prevederilor prezentei legi sunt familiile cu elevi şi/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 1,5 milioane lei pe membru de familie. (2) Plafonul de 1,5 milioane lei se indexează anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcŃie de indicele de creştere a preŃurilor de consum.

ART. 3 (1) Familiile beneficiare prevăzute la art. 2 primesc un ajutor financiar din partea statului pentru achiziționarea unui calculator personal nou. (2) Familia cu elevi şi/sau studenți, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziŃionarea unui singur calculator.

ART. 4 Ajutorul financiar prevăzut la art. 3 reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea calculatorului achiziționat”.

Eșuat de urmași

În 2015, Adrian Năstase a plecat de la Palatul Victoria și în locul lui a venit Popescu Tăriceanu.

Care a contribuit și el ca „Legea Nr. 269 din 16 iunie 2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare” să devină un mare eșec. Deși Tăriceanu a fost premier într-o periaodă de boom economic.

Potrivit Arhivei Ministerului Educației, doar 4.052 de elevi și 28 de studenți și-au achiziționat computere prin ajutorul de la stat oferit prin Legea din 2004.

În Arad, doar 4 elevi și-au putut cumpăra computer cu ajutor de la stat, în Cluj – 27, Hunedoara -9  Ilfov – 2, Satu Mare – 33, Tulcea – 35, Timiș – 15.

Azi, 1.000.000 de elevi nu au computer acasă.

În 16 ani, România a ajutat la achiziția a 4.000 de computere pentru elevii din medii defavorizate.

Programul Național privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare a ajutat 0,4% dintre elevii (care aveau nevoie) să își ia computer.

După cum se vede, „Data ultimei actualizări” a programului Euro 200 este 18.01.2020 17:47.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.