Urmează încă un an de școală în pandemie. Un sfert de milion de elevi nu au acces la cursuri online

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.09.2021 - 21:57

Cursurile au început pentru 2,9 milioane de elevi într un moment în care valul al patrulea al pandemiei de COVID-19 se dovedește mai agresiv decât cele care l-au precedat. Autoritățile spun că școlile vor „cădea“ ultimele în lupta cu coronavirusul. Statisticile zic altceva.

SHARE

Autoritățile au anunțat că școlile vor „cădea“ ultimele în lupta cu coronavirusul. Statisticile spun că vremea închiderii școlilor se apropie.

Predicțiile matematice arată că principalele orașe ale țării vor trece pragul de 6 la mie infectări la mijlocul lunii octombrie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a împins trecerea școlii în online după pragul de 6 la mie, considerat foarte înalt în state mult mai performante educațional decât România.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că „vreau să menţinem anul acesta (școlar) cu prezenţă fizică“. Cei doi caută să evite trimiterea elevilor la studiu în online, dar cifrele nu îi ajută.

Temerile legate de școala online sunt întemeiate. Varianta Delta a devenit predominantă. Numărul infectărilor la copii se află pe o pantă abrupt ascendentă și va depăși cifrele din valurile anterioare ale pandemiei.

Nu există un scut eficient împotriva pandemiei, pentru că vaccinarea merge prost. În școli se intersectează trei factori care vor accelera infectările.

S-au vaccinat doar 15% dintre elevi și 60% dintre profesori și personal auxiliar. În România, s-a vaccinat puțin peste 30% din populație. E de bun simț să credem că un procent similar de părinți este vaccinat împotriva coronavirusului.

Acest scepticism cronic ar putea să facă să bată vântul în cele 450 de cabinete școlare unde s-au amenajat centre de vaccinare.

Nu există niciun semn că școala online se va desfășura mai bine decât anul trecut. Există un sfert de milion de elevi care nu se pot conecta la școala online (8% din total).

Există profesori care nu au dispozitive pentru susținerea lecțiilor de la distanță, dar într-un procent mai mic.

La această situație s-a ajuns și cu largul concurs al celor care au condus Ministerul Educației în ultimii zece ani.

În mare parte miniștri PSD, aceștia nu au asigurat un buget decent pentru Educație (legea Educației prevede o alocare de minim 6% din PIB).

Ei au ratat proiecte esențiale pentru școala online, pre- cum catalogul virtual sau biblioteca virtuală.

Citește și: Școlile se închid în octombrie

________________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.