Protejatul Ecaterinei Andronescu, rector pe vecie la Politehnică

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.06.2019 - 17:01
Inquam Photos / Adriana Neagoe

Mihnea Costoiu are liber pentru un al treilea mandat pentru funcția de Rector al Universității Politihenice din București la alegerile care ar trebui să aibă loc anul viitor.  

SHARE

Portalul edupedu.ro scrie că „proiectul de lege care prevede că o persoană nu poate fi rector al aceleiași universități pentru mai mult de 8 ani a fost respins de Camera Deputaților, pentru că nu a întrunit numărul minim de voturi pentru o lege organică, 165. Proiectul de modificare a legii educației care a picat astăzi în Camera Deputaților a fost inițiat de USR și prevede că mandatul de 4 ani al unui rector poate fi înnoit cel mult o data. De asemenea, același proiect de act normativ spune că o persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi întreruperile acestora.”  

Un doctorand de cursă lungă

De respingerea acestei prevederi de bun simț, împotriva clanurilor din Universități, beneficiază Mihnea Ciostoiu, actualul rector al Universității Polithenica. Costoiu este omul de încredere al actualului ministru al Educației. Ecaterina Andonescu este și acum, potrivit upb.ro, președintele Senatului Universitatea Politehnică București.

Mihnea Costoiu nu are căderea profesională și morală să ocupe această poziție, cu atît mai puțin să ridice pretenții pentru un al treilea mandat. El a fost pentru prima oară ales rector al Universității Politehnica în anul 2012. La acea dată el menționa faptul că este doctorand al Universității pe care urma să o conducă. Un cv de la acea vreme menționează că Mihnea Costoiu este doctorand dar nu era prea clar dacă din 2002 sau 2010. În anul 2016, Costoiu încă se mai străduia să devină doctor. Pe 5 mai 2018, Newsweek România a cerut oficial Universității Politehnica să spună dacă Mihnea Costoiu a ajuns sau nu, doctor. Nu am primit niciun răspuns, dar, probabil, acesta este negativ. Să nu reușești, într-un deceniu sau mai mult, să ajungi doctor la universitatea pe care o conduci e o contraperformanță rară. 

Judecat de colegii săi, subordonați

În anul 2016, Costoiu a candidat singur și a obținut un nou mandat de rector. Dacă inițiativa mai sus menționată ar fi trecut, acesta ar fi fost și ultimul mandat. Dar tandemul Andronescu – Costoiu nu se dă dus de la Politehnică. Pe lângă atribuțiile de manager, Costoiu a ocupat o poziție de profesor deși se afla în conflict de interese.

Mihnea Costoiu a predat din 2011 până în 2016 seminarul și cursul de “Ingineria proiectelor industriale” în urma unei evaluări făcute de o Comisie formată din subordonați ai săi din cadrul Universității. Asta, deși o hotărâre de guvern din 2011 privind “Metodologia-Cadru de Concurs pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare vacante din învățământul superior” prevede foarte clar că: “nu pot fi implicate în procedura de concurs persoane care sunt angajate în aceeași instituție cu un candidat care deține o funcție de conducere și sunt subordonate ierarhic candidatului”.

Potrivit metodologiei instituției de învățământ superior tehnic, rectorul Mihnea Costoiu era, în final, cel care decidea dacă să fie angajat sau nu cadrul didactic Mihnea Costoiu, în urma unei evaluări făcută de o comisie alcătuită din subalterni ai lui Mihnea Costoiu.

Costoiu s-a apărat susținând că apredat cursul mai sus menționat din poziția de cadru didactic asociat. Pe care Costoiu, din nou, nu are căderea să îl ocupe. Potrivit „Metodologiei privind ocuparea posturilor didactice și de cercetare vacante din UPB pentru anul 2014”, cadrele didactice din această categorie trebuie să fie specialiști recunoscuți în domeniul postului și al disciplinelor acoperite și să dețină titlul de doctor, pentru posturile de șef lucrări/lector, conferenţiar şi profesor”. Iar Costoiu nu este doctor, deși are 47 de ani și nici nu este specialist în vreun domeniu.  

Bani nemeritați de la catedră

Costoiu admite în declarațiile de avere pe care le-a dat în calitate de ministru al Învățământului în 2013 că a câștigat 190.000 de lei, respectiv 215.000 de lei din “activitate de management și implementare, activitate didactică” în cadrul UPB. Activitatea de management se referă, cel mai probabil, la poziția de rector a domnului Costoiu, iar a doua la cea de cadru didactic asociat. Mihnea Costoiu a ocupat și o înaltă demnitate publică, respectiv ,între 2012 și 2014, pe cea de ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, în guvernul condus de Victor Ponta.  

Trecutul cu Securitatea

În arhivele ecurității s-a descoprit că Mihnea Costoiu a avut dosar de rețea și că a fost recrutat în anul 1988 pentru supravegherea inforamativă din cadrul liceului „Tudor Vladimirescu”. A semnat un angajament având numele conspirativ - Iulian. Pentru că nu s-au găsit informațiile furnizate de Costoiu, CNSAS nu i-a atribuit calitatea de colaborator al Securității. 

                      

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te