Profesorii în grevă nu vor fi plătiți în luna mai. Ministerul Educației a înștiințat Inspectoratele

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.06.2023 - 19:36
Profesorii nu primesc salariile pe perioada grevei Foto: Facebook/FSLI

Profesorii în grevă nu primesc bani pe luna mai. Potrivit unui ordin semnat de oficialii din Ministerul Educației, leafa cadrelor didactice pe luna trecută se dă în conformitate cu prezența la cursuri

SHARE

Profesorii aflați în grevă nu primesc salariile pe luna mai. Așa stipulează un document semnat de secretarii de stat Florian Lixandru, Zoltan Kallos și Sorin Ion și de directorul general al DGE, Mihai Păunică.

În ordinul transmis ordonatorilor de credite, directorilor de școli, în acest caz, se amintește că în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv Codul Muncii, drepturile salariale pe luna mai să fie calculate în concordanță cu documente din care rezultă prezența la unitățile de învățământ.

Profesorii în grevă nu primesc bani pe luna mai. Ordinul semnat de oficalii Ministerului Educației

Profesorii care protestează nu primesc salariile pe perioada în care nu au fost la școală. Este anunțul Ministerului Educației pentru cadrele didactice care încă sunt în grevă generală. 

”Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă, atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. 

Citește și: EXCLUSIV Profesorii amenință că îngheață anul școlar dacă nu își primesc salariile pe luna mai

Astfel, ștatele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat. 

Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea ștatelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. 

De asemenea, vă rugăm să vă sigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în documentul transmis de Ministerul Educației directorilor de școli. 

 

Profesorii aflați în grevă nu primesc bani pe luna mai by Valeria Cupa on Scribd

Sindicatele au promis profesorilor care fac grevă că primesc banii

Însă sindicatele au promis celor care sunt în grevă că, după încheierea acesteia, vor primi salariile pe perioada în care nu au fost la școală. 

În multe școli din România, profesorii au primit pe grupuri mesajul că cei care au participat la grevă vor primi salariul integral pe luna mai. 

Citește și: Cum sunt afectați de greva profesorilor elevii care vor să meargă la Harvard, Cambridge ori Sorbona

Newsweek a obținut un mesaj primit de mai mulți profesori pe un chat.

”Conform Notificării transmisă de FSLI pe 22.05 2023, greva din învățământ s-a declanșat pe termen nelimitat, până la rezolvarea revendicărilor. 

După încetarea grevei se vor negocia termenii încheierii acestei greve: ori se taie salariile și nu se încheie situația școlară, adică îngheață anul școlar, ori se prelungește anul școlar, se recuperează materia, se încheie situația școlară și se încheie anul școlar conform legii.

Citește și: Profesorii continuă protestul și încheie mediile în același timp. Cum pot face acest lucru

În această ultimă situație, salariile se plătesc integral. 

Din acest motiv, plata pe luna mai se face integral, urmând că orice reținere, dacă este cazul, să se facă după închiderea grevei și negocierea  termenilor de încetare a acesteia”, a fost mesajul transmis.

Ministrul Ligia Deca a transmis joi, după ședința de guvern că doar profesorii care nu participă la grevă pot încheia situațiile elevilor.

Mii de profesori din întreaga țară au pornit vineri către București pentru a participa la cel mai mare protest din ultimii ani, eveniment la care se estimează că vor lua parte peste 20.000 de cadre didactice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te