Părinții elevilor au început să se revolte pe grupurile dedicate pe Facebook. Pe o astfel de platformă, o persoană care vorbește în numele profesorilor a venit cu jigniri adresate celor care au comentat împotriva grevei.
Pe pagina sa de Facebook, persoana respectivă vinde de fapt lenjerii de pat.
Presupuși profesori, pe grupurile de părinți: ”Asta vă doare pe voi, vacanțele și banii pierduți...”
Femeia care vorbește în numele cadrelor didactice răspunde unui comentariu referitor la faptul că elevii sunt folosiți de profesori pentru a câștiga negocierile cu guvernul. Părinții sunt revoltați pentru că situația incertă îi ține în stres pe elevii care urmează să dea examene naționale dar le strică și lor planurile de vacanță pentru care au muncit un an întreg și pentru care probabil au plătit bilete de avion sau rezervări la hoteluri.
”Aia vă doare pe voi, vacanțele și banii pierduți.. Dar la profesorii care sunt în grevă și nu sunt plătiți v-ați gândit? Ei fac grevă doar pentru măriri salariale sau pt un învățământ de calitate?”
Persoana respectivă are un profil de facebook cu ajutorul căruia vinde lenjerii și perne.
Doar că cei mai mulți dintre cei care fac grevă sunt plătiți pe perioada grevei.
Newsweek a obținut un mesaj primit de mai mulți profesori pe un chat.
”Conform Notificării transmisă de FSLI pe 22.05 2023, greva din învățământ s-a declanșat pe termen nelimitat, până la rezolvarea revendicărilor.
După încetarea grevei se vor negocia termenii încheierii acestei greve: ori se taie salariile și nu se încheie situația școlară, adică îngheață anul școlar, ori se prelungește anul scolar, se recuperează materia, se încheie situația școlară și se încheie anul școlar conform legii.
În această ultimă situație, salariile se plătesc integral.
Din acest motiv, plata pe luna mai se face integral, urmând că orice reținere, dacă este cazul, să se facă după închiderea grevei și negocierea termenilor de încetare a acesteia”, a fost mesajul transmis.
Citește și: EXCLUSIV Profesorii amenință că îngheață anul școlar dacă nu își primesc salariile pe luna mai
”Susțin greva, deși am îndoieli că există o masă critică de profesori care să contribuie în mod real la reforma sistemului de educație. Având în vedere tipologia discuțiilor și limbajul de pe unele grupuri de cadre didactice, găunoșenia intelectuală și etică este în multe cazuri imensă, iar unii nu se vor putea corecta niciodată.
Dar dacă acum o mare masă de profesori aruncă vina asupra părinților cu privire la eșecul sistemului de educație, nu vor mai putea face același lucru dacă părinții vor face acum un armistițiu (unii chiar sacrificii diverse) și vor susține obținerea, de către profesori, a unui drept pe care îl cer”, scrie un părinte pe Grupul părinților elevilor din România.
”Exact. Și eu cred că a fost suficient pentru acum, ar fi timpul că profesorii să se întoarcă la catedră, să încheie mediile ,să fie prezenți pentru examene, etc. Pot avertiza guvernanții că dacă nu se rezolvă peste vară nu vor începe anul școlar în septembrie.
Dar discuțiile sunt mult mai ample, nu toți cei de la catedră pot fi numiți profesori. Poate și aici ar trebui făcută un pic de ordine,dacă tot vor bani mai mulți. Totuși rezultatele simulărilor și examenelor din ultimii ani lasă mult de dorit,iar asta nu e vina guvernului. Atunci când ceri trebuie să și oferi, nu întăi mărim salariile tututror și apoi vedem dacă avem și învățământ calitate”, a scris un alt părinte revoltat .
”Dacă eu vreau salariul mai mare și mă duc la șeful să îi cer, nu îi zic că până se decide el dacă și cât îmi dă în plus la salariu, eu stau acasă și las munca baltă. Pot face ce vor profesorii, dar nu pe timpul copiilor noștri”, a scris un alt părinte.
Citește și: Profesorii, revoltați pe liderii de sindicat: ”De ce ați negociat atât de prost revendicările?”
”Dar, DUPĂ ce acest drept va fi obținut, cel puțin un argument utilizat pentru a justifica lipsa performanței ar trebui să dispară. Iar când vorbesc despre performanță nici o secundă gândul meu nu este la numărul de olimpici (cu tot
respectul față de toți cei implicați, elevi, profesori, părinți), ci la contribuția sistemului de învățământ, de la grădiniță la universitate și de la ultimul sat la cel mai de top colegiu/universitate din țara asta, la realizarea unui proces educațional
real, axat pe copil/elev/student, care să aibă în vedere atât partea științifică, cât și cea civică, care să nu glorifice pseudoștiințele, conspirațiile și extremismul, care să înțeleagă că nici Domnul Trandafir, nici Marius Chicoș Rostogan nu
mai reprezintă etaloane ale acestei profesii. DUPĂ ce dreptul pentru care profesorii luptă azi va fi obținut, dacă eu, părintele, l-am ajutat să o facă, voi putea sta drept în fața profesorului care nu își va face orele, care îmi va jigni copilul,
care nu va face tot ce ține de el să se continue ceea ce pare să înceapă acum. Și tot DUPĂ ce se vor obține drepturile pentru care militează azi, părinții, individual sau prin organizații recunoscute și din care să facă parte și specialiști în
educație, ar trebui să rămână alături de profesori și să continue să ceară ÎMPREUNĂ guvernanților ca sistemul educațional din România să fie modernizat și adaptat lumii în care trăim, atât din punct de vedere al adaptării
programelor și utilizării tehnologiilor, cât și din punct de vedere al metodelor pedagogice utilizate la clasă, al relațiilor profesor/elev/părinte (la nivel trilateral și toate formulele bilaterale posibile), al rolului activ permanent pe care profesorii ar trebui să îl aibă în adoptarea și punerea în practică a unui sistem de valori în cadrul societății”, a transmis un părinte.
Citește și: Profesorii din învățământul superior susțin greva din Educație. "Furia guvernanţilor, în creştere"
Tot mai puțini profesori, în stradă. Ministrul Educației i-a chemat pe dascăli la noi consultări
Ministerul Educației a centralizat constant informații statistice privind personalul din învățământul preuniversitar care a participat la protestul declanșat în 22 mai 2023.
Conform datelor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, situația, la nivel național, după adoptarea Ordonanței de urgență 53/2023, se prezintă astfel:
În perioada 31 mai - 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).
Citește și: Profesorii continuă greva. Sindicate: ”Am aflat pe surse că bugetul nu permite această cheltuială”
Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).
La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).
În perioada 31 mai - 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.
La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).
Precizăm că niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.
Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București. Situația este dinamică, fiind monitorizată în permanență.
Referitor la întâlnirea desfășurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vă comunicăm faptul că toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale”, a transmis Ministerul Educației .
De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă.