Evaluarea națională: Elevi cu note de 2 și 3 la română, repartizați în licee, la clase de filologie

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.07.2025 - 16:22
Elevi la evaluarea națională, scos la tablă - Foto: Colaj / Freepik
Elevi la evaluarea națională, scos la tablă - Foto: Colaj / Freepik
Elevi la evaluarea națională, scos la tablă - Foto: Colaj / Freepik
Elevi la evaluarea națională, scos la tablă - Foto: Colaj / Freepik

Aberație la Evaluarea națională. Elevi care au avut note de 2 și 3 la examenul de limba română au fost repartizați în liceu, la clase de filologie. Acest fenomen se întâmplă în toată țara.

SHARE

O anomalie semnalată și anul acesta de Newsweek România se întâmplă la evaluarea națională.

La examenul de evaluare națională nu se pică. Orice elev care a participat la evaluarea națională este repartizat la liceu, chiar dacă media notelor la examen este sub 5. 

Evaluarea națională: Elevi cu note de 2 și 3 la română, repartizați în licee, la clase de filologie

Repartiția elevilor în liceu se face computerizat în funcție de media notelor de la examenele de matematică și limba română. Se ține seama și de opțiunile copiilor. 

Pentru că la evaluarea națională nu se pică, în fiecare an avem situații în care elevi cu note de 2 și 3 la limba română sunt repartizați la clase de filologie la liceu.

În primul exemplu, avem județul Maramureș. Aici găsim elevi care au luat la examenul de limba română cu note de 2, apoi 2.20 și chiar 1.70 și 1,80. Toți acești elevi au fost repartizați la două licee teoretice diferite, la clase cu profil umanist.

Un alt județ, aceeași situație. Aici notele la examenul de limba română sunt un pic mai bune - între 3 și 3.20.

Cu aceste note, elevii au fost repartizați la clase cu profil umanist de la liceul Teoretic „Marin Preda” din Turnu Măgurele și Liceul teoretic Drăgănești Vlașca.

Într-un alt colț al țării, situația se repetă, parca, la indigo. Elevi care au luat la examenul de evaluare națională cu note de 3.30 și 3.70 au ajuns, pe baza repartăzirii computerizate, la clase cu profil umanist de la Liceele „Ion Creangă” din Curtici și Colegiul „Vasile Goldiș” din Arad.

Unul din motivele pentru care se petrec astfel de anomalii este reprezentat de proasta împărțire a numărului de locuri dedicate fiecărei specializări. Probabil sunt prea multe locuri la liceele cu profil umanist.

Ce rezultate au fost la Evaluarea Națională?

Rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională au fost publicate pe site-ul admitere.edu.ro

Au fost repartizați computerizat, în această etapă 112.196 de elevi (97,02%) din totalul elevilor (115.638) cu opțiuni completate. Dintre aceștia, 48.912 candidați la admitere (43,6%) au fost admiși la prima opțiune.

În total, au fost completate 2.569.525 opțiuni, rezultând o medie de 22,22 opţiuni/elev (la același nivel ca în anul anterior).

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în intervalul 24 - 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unitățile de învățământ liceal în care elevii au fost repartizați.

Soluționarea situațiilor speciale (post-repartizare), prevăzute în metodologie, este programată în zilele de 30, 31 iulie, respectiv 1 august, la nivelul comisiilor județene de admitere/comisia municipiului București. 

A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 - 2026, se desfășoară în perioada 1 - 19 august și este gestionată de comisiile județene/comisia de admitere a municipiului București. La această etapă vor putea participa și cei 3.442 (2.98%) de absolvenți nerepartizați (număr total de locuri libere: 6.606).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te