Profesorii din învățământul superior susțin greva din Educație. "Furia guvernanţilor, în creştere"

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.06.2023 - 16:24
Proteste în stradă ale profesorilor Foto: facebook/FSLI

Două sindicate ale profesorilor din învățământul superior au transmis că susțin greva generală din Educație. Într-un comunicat de presă, Federația Națională Sindicală Gaudeamus și Federația Sindicală Hermes susțin că revendicările profesorilor sunt întemeiate.

SHARE

Două sindicate din învățământul superior cercetare ştiinţifică, Federaţia Naţională Sindicală - "Gaudeamus" şi Federaţia Sindicală Hermes au transmis că susțin necondiţionat greva personalului din învăţământul preuniversitar. 

Sindicaliștii consideră întemeiate revendicările colegilor lor iar acum este vorba și despre atacuri ”orchestrate” de guvern și rostogolite de ”influenceri și reprezentanți ai asociațiilor de părinți”.

Profesorii din învățământul superior susțin greva din Educație. "Furia guvernanţilor este în creştere"

"De 33 de ani subfinanţarea învăţământului românesc precum şi nesfârşitele ”reforme” au chinuit nu doar procesul de învăţământ în sine, ci şi pe toţi cei implicaţi - elevi, studenţi, personal angajat, părinţi, angajatori beneficiari ai forţei de muncă etc.

Revendicările de astăzi ale profesorilor din stradă sunt temeinice, de bun simţ şi arată ce înseamnă ca învăţământul să constituie o prioritate naţională.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

Atacurile împotriva greviştilor orchestrate de arcul guvernamental, perpetuate sub diverse forme de ”influenceri” şi reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi au culminat cu declaraţiile false ale preşedintelui Iohannis privind satisfacerea tuturor revendicărilor acestora", se menţionează în comunicat.

 

Sindicaliții mai spun că "furia guvernanţilor este în creştere", deoarece greva din învăţământ aduce în prim plan o problemă socială fundamentală, respectiv viitorul copiilor şi, implicit, al ţării.

"Felicităm elevii pentru solidaritatea de care au dat dovadă, înţelegând că solicitările sindicaliştilor reprezintă un prim pas, obligatoriu, îndreptat spre salvarea sistemului de învăţământ. Pe cale de consecinţă, reafirmăm sprijinul nostru cu privire la cauza personalului din învăţământ, care ne afectează pe toţi în egală măsură", se mai precizează în comunicat.

Sindicaliştii susţin că interesul comun al elevilor, al studenţilor este de a beneficia de un sistem performant de învăţământ, menit să-i pregătească pentru responsabilităţile vieţii de adult.

"Interesul nostru, al societăţii, nu este de a avea medii încheiate în şcoli, cu orice preţ, accentuând umilirea profesorilor, doar pentru a arunca în câmpul muncii adulţi nepregătiţi, vulnerabili, continuând să perpetueze decăderea intelectuală şi profesională a societăţii, spre satisfacţia clasei politice şi a grupărilor de putere ilegitime, care controlează sistemul politic şi economic", se mai spune în document.

Citește și: EXCLUSIV Cu cât crește salariul fiecărui profesor pe baza ofertei guvernului. Simularea sindicatelor

Totodată, reprezentanţii celor două sindicate consideră ca principali vinovaţi ai distrugerii învăţământului preuniversitar o mare parte din responsabilii ministerului tutelar, demnitarii şi persoanele cu funcţii de conducere, din personalul din inspectoratele şcolare - structuri politizate, lipsite de integritate şi profesionalism.

"Percepem greva din învăţământ drept o mişcare socială de o amploare neaşteptată, prin marea susţinere pe care o are în rândul populaţiei, conştientă de importanţa şi dificultatea actului didactic.

Citește și: Părinții au ajuns exasperați de greva profesorilor. ”Nu poți să tai aripile unei întregi generații”

Suntem recunoscători greviştilor pentru sacrificiul lor, un bulgăre care se rostogoleşte, adunând nemulţumirile acumulate ca reacţie la dispreţul continuu al clasei politice faţă oameni, de lege, de pacte şi protocoale, de promisiuni electorale şi programe de guvernare.", se mai precizează în comunicat. 

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te