Profesorii continuă greva. Sindicate: ”Am aflat pe surse că bugetul nu permite această cheltuială”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 04.06.2023 - 17:44
Profesorii continuă greva Foto: Facebook/FSLI

Sindicatele din Educație au transmis că vor continua greva generală. Profesorii consideră că textul OUG nu este mulțumitor și cere guvernului să își schimbe discursul, nu să îi ”certe” pentru că au aflat ”pe surse” că bugetul nu permite creșterea salariilor de la 1 ianuarie 2024.

SHARE

Sindicatele din Educație au transmis duminică, 4 iunie, că vor continua greva generală deoarece textul din OUG 53/20023 nu este mulțumitor. Ca atare, ei consideră că executivul nu-și asumă creșterea salariului profesorului debutant. 

Cadrele didactice spun însă că această grevă este pentru viitorul educației, nu neapărat pentru salarii. 

Greva generală din Educație continuă. Sindicate: ”Schimbați-vă discursul!”

Într-un comunicat de presă, sindicatele Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au transmis că ”cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar”. 

Potrivit sursei citatem, acest articol ”nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”. 

”Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, au transmis sindicatele din educație.

Ce au aflat profesorii ”pe surse”

Profesorii nu sunt convinți că vor primi creșterile salariate promise mai ales că au aflat neoficial că bugetul nu va putea suporta o astfel de cheltuială. 

”Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normative că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Citește și: EXCLUSIV Cu cât crește salariul fiecărui profesor pe baza ofertei guvernului. Simularea sindicatelor

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării. Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15%

 din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Citește și: Profesorii din învățământul superior susțin greva din Educație. "Furia guvernanţilor, în creştere"

Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“. Aveți însă 6 luni să vă pregătiți.

Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au transmis sindicatele. 

Profesorii au declarat greva generală în urmă cu două săptămâni. Cadrele didactice sunt nemulțumite de salariile mici. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te