Președintele Alianței studenților: Cursurile ținute vara și înghețarea anului nu sunt o soluție

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.03.2020 - 13:36

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România ANOSR, Petrișor Laurențiu Țucă a explicat pentru Newsweek România cum ar trebui să se desfășoare, în continuare, anul universitar. Universitățile au fost închise în urma crizei coronavirus.

SHARE

Newsweek România: A trecut peste o săptămână de când s-au închis universitățile. Îmi puteți spune dacă aveti informații legate de începerea cursurilor de predare online?

Petrișor Laurențiu Țucă: Din discuțiile avute cu colegii din organizațiile locale, cursurile online au avut startul la începutul acestei săptămâni. În majoritatea universităților interacțiunea se desfășoară pe platforme publice de tipul Skype sau Google Hangouts. Am constat că în majoritatea cazurilor nu se folosesc platformele proprii ale universităților. În multe instituții de învățământ superior s-au creat grupuri de coordonare a activității online atât la nivel de universitate, cât și la nivelul unor facultăți.

Sunt și o serie de cazuri în care cadrele didactice nu pun din timp la dispoziția studenților materialele de curs, astfel facem apel la o colaborare și comunicare strânsă între cadre didactice și studenți pentru a nu exista pierderi ale conținutului disciplinelor în această perioadă.

Care este scenariul cel mai optimist și cel mai pesimist pentru acest anul universitar ?

Anul universitar ar trebui să se desfășoare conform structurii votate de Senatul fiecărei universități, fără a exista schimbări majore. Nu suntem de acord cu înghețarea anului universitar, nici nu ar trebui de luată în considerare o astfel de idee. În contextul în care trăim în era tehnologiei, universitățile împreună cu noi, studenții, trebuie să găsim soluții optime de continuarea activității de predate învățare în online.

Nu ar fi o soluția viabilă prelungirea anului universitar în perioada verii, pentru că foarte puține universități au dezvoltată infrastructura necesară de desfășurarea activităților didactice, în condiții optime, la temperaturi ridicate. Totodată, ne dorim ca universitățile, să trateze cu atenție situația studenților ce sunt în ani terminali, pentru a putea finaliza studiile la timp.

S-a decis amânarea începerii școlilor până după Paște. Se poate recupera această perioadă astfel încât elevii să fie pegătiți să intre la universitate în toamnă?

Este o problemă sensibilă pentru că, din cauza situației socio-economice, există un număr mare de elevi care nu au acces la internet sau nu posedă un laptop, PC sau smartphone. Astfel, ar trebui să intervină urgent MEC și alți decidenți pentru a putea găsi resursele necesare ca acești elevi să nu fie văduviți de informație în această perioadă și ca lucrurile să se desfășoare cât se poate de normal.

Ulterior, universitățile ar trebui să fie pregătite ca înainte de perioada de admitere, cât și în primele săptămâni ale anului universitar viitor, să organizează consultații, bine puse la punct, pentru a acoperi eventualele lacune provocate în această perioadă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te