Poate fi declarată ilegală greva profesorilor? „Dacă nu există consens riscăm să înghețăm anul”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 22.05.2023 - 14:52
Profesorii au intrat în grevă Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Este prima zi de grevă generală a profesorilor din România. Părinții au fost obligați să găsească măsuri de urgență pentru copiii care nu fac ore. În ultimele ore a fost adusă însă, în atenție, și varianta în care guvernul ar putea cere în instanță anularea grevei.

SHARE

Situația rămâne tensionată în învățământ. Profesorii s-au ținut de cuvânt și au intrat în grevă, după ce negocierile de la Palatul Victoria au eșuat. 

Părinții au fost nevoiți să adopte soluții de urgență pentru copii. Unii au apelat la rude, vecini și prieteni, alții au rămas acasă. 

Prima zi de grevă generală în învățământ. ”Riscăm să înghețăm anul”

Pe grupurile de socializare, au apărut informații cu privire la o eventuală declarare a grevei ca fiind ilegală.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociației de Părinți a declarat în exclusivitate pentru Newsweek că, dacă nu se ajunge la un acord cât mai repede, riscăm să înghețăm anul școlar.

El a explicat și de ce, în acest moment, greva din Educație nu ar putea fi declarată ilegală.

”Este nevoie de un anumit procent astfel încât să fie declarată ilegală. Dar eu cred că ei (profesorii n.r) au respectat toți pașii, pentru că nu este joacă în momentul ăsta cu greva generală, în sensul în care, Doamne ferește, dacă nu va exista consens, riscăm să înghețăm anul școlar, lucru cu care noi nu suntem absolut deloc de acord”, a spus Iulian Cristache. 

Președintele FNAP a mai precizat însă că sindicatele care au inițiat acest demers au juriști foarte buni, care au citit legea înainte să înceapă greva. 

”Din punctul meu de vedere, nu cred că au vreo temere în sensul în care ei nu ar fi procedat ca la carte și, deci, odată trebuie să respecte un procent, cred că 70 - 80% și cred că este respectat, nu vor avea probleme. Probleme sunt în sensul în care până la urmă Guvernul trebuie să găsească o înțelegere și să agreeze un calendar”, a mai spus Iulian Cristache. 

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

Acesta a mai precizat că părinții nu au nimic împotriva revendicărilor profesorilor, însă trebuie să se țină cont de performanță.

”Noi suntem de acord cu revendicările lor. Nu putem să spunem guvernului să le dea 4.000 de lei sau 2.500 de lei, dar trebuie să se găsească o soluție, să convină. Toți suntem conștienți că, pentru a avea un sistem educațional așa cum ne-am dori, trebuie să avem și resursă umană de calitate. Și resursa aceasta este atrasă cu salarii bune. Nu înseamnă însă că, dacă de mâine se dublează salariile, din acel moment vom avea și un sistem mai bun. Nu. 

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

Creșterea salarizării ar trebui dublată, din punctul nostru de vedere, de un mecanism de control sau de un mecanism de evaluare, astfel încât să ne asigurăm că la clasă activitățile se desfășoară conform fișei postului și că, într-adevăr, se fac toate eforturile necesare în rândul profesorilor să existe pentru elevi o creștere la nivel de achiziție a unui pachet de bază de cunoștințe”, a mai spus Iulian Cristescu.

Când încetează greva profesorilor

Conform Legii, LEGE nr. 367 din 19 decembrie 2022, privind dialogul social, o astfel de manifestare poate fi oprită în următoarele cazuri.

a) Prin renunțare

Această cauză de încetare se produce în situația în care, după declararea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților care au hotărât declararea grevei renunță, în scris, la grevă.

Citește și: Se amână Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cum se încheie mediile? Răspunsul sindicaliștilor

Și reluarea, în fapt, a lucrului de către angajați, fară a se anunță în scris, constituie o încetare a grevei.

b) Prin acordul părților

Negocierile cu conducerea unității în vederea satisfacerii revendicărilor, obligatorii pe întreg parcursul grevei, se pot concretiza într-un acord total. Ca urmare, conflictul colectiv de munca este soluționat și greva încetează.

c) Prin hotărâre judecătorească

Dacă angajatorul apreciază că greva a fost declarată sau se derulează cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa Tribunalului în a cărui circumscripție se află unitatea în care s-a declarat greva, cu o cerere prin care se solicită instanței încetarea grevei. Tribunalul fixează termen pentru soluționarea cererii de încetare a grevei, care nu poate fi mai mare de două zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, și dispune citarea părților.

Citește și: EXCLUSIV Profesorii care nu au semnat pentru grevă fac ore. Elevii pot avea și un singur curs pe zi

Tribunalul examinează cererea prin care se solicită încetarea grevei și pronunță de urgenta o hotărâre prin care, după caz, fie respinge cererea angajatorului, fie admite cererea angajatorului și dispune încetarea grevei că fiind nelegala. Hotărârile pronunțate de Tribunal sunt supuse numai apelului.

d) Prin hotărârea comisiei de arbitraj, care poate să intervină pe întreaga durată a conflictului colectiv de muncă, inclusiv pe durata grevei.

Astfel, hotărârea pe care instanța o dă poate fi una dintre următoarele două, potrivit Legii dialogului social:
- respinge cererea angajatorului;
- admite cererea angajatorului și dispune încetarea grevei că fiind ilegală - în acest caz, instanța poate obliga pe organizatorii grevei și pe salariații participanți la plata despăgubirilor provocate angajatorului ca urmare a acțiunii de protest.

Profesorii au posibilitatea de a se putea retrage din acest protest, oricând doresc. Trebuie doar să trimită o notificare directorului unității de învățământ din care face parte.

Guvernul nu a reușit să convingă sindicatele și profesorii să renunțe la greva generală care a început luni. Greva este pe termen nelimitat și pune în pericol desfășurarea examenelor naționale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te