Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, duminică, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învăţământ.
După mai multe ore de negocieri, oferta guvernului a fost respinsă.
Cum a încercat Ciucă să îi facă să se răzgândească
Premierul le-a explicat că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani pentru că afectează perioada de examene și efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise. Premierul le-a explicat că e important să fie raționali și așezați și, mai ales, să se gândească la familiile din România. Sa fie corecți față de copiii care trec printr-o perioadă de examene plină de emoții.
Citește și: Se amână Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cum se încheie mediile? Răspunsul sindicaliștilor
Premierul Ciucă le-a explicat sindicaliștilor că atâta timp cât există un dialog și deschidere maximă din partea coaliției atunci nu au de ce să continue cu greva generală. Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate.
Citește și: Profesor cu 15 ani vechime câștigă mai puțin ca un taximetrist sau un vânzător Mc Donald's din Vest
Profesorii nu vor fi plătiți
”Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile. (...) Altceva în plus, nimic. Şi că, de fapt, Anexa 8 se va pune în practică, mai concret că personalul nedidactic va primi salariile prevăzute de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim, asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor. Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului. Termenul nu a fost stabilit. (...) Totul depinde de Guvernul României, mingea la Guvernul României este”, a declarat liderul FLSI, Simion Hăncescu.
„Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi, categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, spune Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.
Citește și: Ipocrizia ministrului Marius Budăi. Există bani și pentru dublarea salariilor profesorilor
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, precizează, la rândul său, că greva va continua. ”Pentru a stopa o astfel de acţiune, ei (cei care au semnat pentru protest – n.r.) vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să le ofere perspective foarte clare”, a spus Marius Nistor.
El adaugă că ”cu certitudine că pe această ofertă mâine va fi grevă generală”. ”Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declaraţii, şi, bineînţeles, de dorinţa colegilor noştri”, mai spune Marius Nistor, citat de news.ro
Conform legii, pe perioada derulării grevei, cadrele didactice participante nu vor fi plătite, Nistor spunând că cele peste 150.000 de cadre didactice şi 50-60.000 personal nedidactic şi personal auxiliar şi-au asumat acest lucru.