EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.05.2023 - 09:51
Marius Budăi - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cîrstoveanu

Profesorii au intrat în grevă, începând de azi, după ce guvernul și Marius Budăi, în special, nu au găsit resurse financiare pentru profesori.

SHARE

La Ministerul Muncii se plătesc sporuri de milioane angajaților din birouri. 2.000 lei/lună ia un director spor de condiții grele.

Negocierile dintre sindicate și guvern au eșuat după ce revendicările de natură salarială nu au putut fi soluționate. Cu doar 24 de ore înainte, ministrul Muncii, Marius Budăi, omul cu banii din guvern și care nu mai reușește să finalizeze legea salarizării, a dat o declarație scandaloasă. 

„Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul.

Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”

În schimb, la Ministerul Muncii există saci de bani pentru a-i recompensa pe angajații care, din fața computerului, și-ar pune viața în pericol venind la serviciu. Newsweek România a aflat că la mai multe instituții din subordinea lui Marius Budăi se plătesc sume uriașe angajaților pentru „condiții vătămătoare și grele de muncă”. Directorii, secretarii, consilierii, funcționarii primesc spor de 15% din salariu pentru că viața le-ar fi pusă în pericol la locul de muncă. E vorba de sume cuprinse între 1.000 și 2.300 de lei lunar.

Acești bani sunt luați pentru că angajații ar fi atacați (îmbolnăviți) de praf, lumina prea slabă din birouri, undele de la computer sau imprimantă. Pentru că toate acestea le-ar provoaca diverse afecțiuni, angajații din Ministerul Muncii sunt „recompensați” cu echivalentul a 15% din salariu. 

Mai jos publicăm sporurile pentru condiții vătămătoare de la Ministerul Muncii. Un secretar ajunge să ia, lunar, un spor de condiții vătămătoare de muncă de 2.300 de lei, un director ia 1.800 de lei, consilier - 1.400 lei, auditor - 1.200 lei.

În acest timp, un profesor cu 3.600 de lei net salariu primește un spor de stres de 280 de lei, după cum a descoperit Newsweek România consultând fluturașul de salarii al unor profesori.

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

 

Newsweek România a aflat sumele care s-au plătit angajaților într-un singur an în Ministerul Muncii și la instituțiile subordonate pentru aceste sporuri de condiții vătămătoare:

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – 2.778.000 lei 

Casa Națională de Pensii Publice - 2,8 milioane lei.

Inspecția Muncii: 963.527 lei

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: 1.116.006 lei

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială: 947.224 lei.

PSD a găsit bani în 2017 

În anul 2017, guvernarea PSD-Dragnea a decis să arunce în aer buget de stat crescând sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă oferite angajaților de la stat. Să ne înțelegem, majoritatea covârșitoare a celor care iau aceste sporuri care, teoretic, le-ar pune viața și sănătatea în pericol muncesc la birou, din fața computerelor, în clădiri situate în centrul orașelor. 

Că viața nu le este pusă în pericol reiese din faptul că niciun bugetar nu renunță să vină la muncă și implicit la aceste sporuri care se acordă, deja, de cinci ani. Newsweek a scris că, după intrarea în vigoare a legii salarizării din 2017, sporurile din instituțiile publice au crescut și de 600 de ori.

Citește și: Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei

Pe când era premier, Florin Cîțu spunea că sporurile pentru condițiile grele de muncă sunt 27 miliarde de lei și că ele se dau pentru că angajații ies din casă și vin la muncă. O creștere cu 60% a salariilor profesorilor ar costa bugetul 8 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te