Anunțul a fost făcut de ministrul Cîmpeanu în emisiuni de televiziune.
„În activitatea de predare și evaluare la clasă îi este interzis, dorim să propunem prin lege, se desfășoare meditații cu elevii de la clasă având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare, la modul general, și asta pentru atinge profilul de competențe ale absolvenților din ciclul în care predă”, a spus ministru Cîmpeanu.
Ministru spune, în esență, că profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasa la care predau. Un lucru de bun simț, dat fiind că se presupune că la clasă profesorul își folosește aptitudinile și cunoștințele la nivelul cel mai înalt.
Un părinte va decide că elevul are nevoie de meditații doar dacă nu este mulțumit de cât și ce învață la clasă. Și, atunci, nu ar avea sens să își trimită elevul la meditații în propria școală. Ministrul Cîmpeanu vrea să evite situația ca un profesor să își cheme elevul, acasă, la meditații pentru aprofundarea materiei pe care dascălul ar trebui să o predea la clasă.
Citește și: Profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau
Problema ține de modul în care se va putea controla ca respectivul profesor să nu dea meditații propriilor elevi. Ministrul a vorbit de înființarea unei „comisii naţionale pentru prima oară care va avea acest obiectiv - verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice”. Probabil că această comisie va avea filiale la nivelul fiecărui inspectorat școlar pentru că, în România, sunt 172.000 de profesori care pot da meditații.
În acest moment, la nivelul Ministerului Educației nu există un proiect scris și care să specifice în detaliu cum ar urma să fie controlați profesorii și nici nu s-a decis ce fel de măsuri se vor lua împotriva profesorilor care face meditații cu elevii de la clasă.
Pe un site specializat doar în anunțuri privind meditațiile, găsim și prețurile:
Limba chineză: 110 lei pentru o oră și 30 de minute, Vioară – 75 lei/ora, Limba italiană – porofesoară cu 3 ani experiență, 50 de lei/ două ore, Chimie – 50 de lei pentru două ore oferite de un inginer cu doi ani experiență, Matematică – 90 lei pentru două ore la matematică oferite de o profesoară cu doi ani vehicme Limba germane – 75 de lei pentru o oră și jumătate Limba engleză – 35 de lei o oră jumătate pentru că există multe oferte iar experiența este de numai un an.
Pe anunturi-meditatii.ro găsești o delimitare pe categorii de materii, dar și pe județe.
Citește și: VIDEO Crește numărul obiectelor neidentificate pe cer, semnalizează Pentagonul
Concurența pe piața meditațiilor este atât de acerbă, încât profesorii plătesc pentru a-și promova anunțurile. Pe marile siteuri de anunțuri, promovarea meditațiilor se face pe bani. Meditații la engleză, germană sau matematică sunt promovate de pe portalul olx. Promovarea anunțurilor se face contra cost.
Cei care dau aceste anunțuri vor să găsească „clienți” dincolo de sălile de curs unde predau. Dar, cei mai la îndemână clienți ai meditațiilor sunt chiar elevii de la clasă. Unii părinți vor opta pentru ca fiul sau fiica lor să fie meditată de profesorul de la clasă și pentru a-i câștiga îngăduința/bunăvoința atunci când elevul va fi notat. Alții, pentru motivul – întemeiat – că profesorul oricât de mult s-ar strădui nu poate să îi acorde elevului atenția cuvenită într-o clasă care poate ajunge și la 30 de elevi.
Ce a spus Cîmpeanu
Realizator: Şi încă o chestiune, vă rog - proiectul fără meditaţii la clasă. Ce înseamnă, cum poate fi implementat acest proiect, domnule ministru?
Sorin Cîmpeanu: E greu de răspuns în 30 de secunde. Dar pot să vă spun că este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă meditaţii cu proprii elevi. Pe e altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi. Nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică. La nivelul legii vom ridica această interdicţie a noi legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului 'România educată' şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie...
Realizator: Cum controlaţi? Că aici apare întrebarea.
Sorin Cîmpeanu: Vom avea o comisie naţională pentru prima oară care va avea acest obiectiv - verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice. Din această comisie vor putea să facă parte sper exemplu profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur, profesori care să aibă şi experienţă în inspecţia şcolară. După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea şi o metodologie subsecventă cu proceduri prin care veţi găsi răspunsul exact la această întrebare 'cum faceţi?'. Până acum a existat această prevedere într-un Ordin de ministru din anul 2018, Ordinul 4831, care nu a fost respectată din perspectiva interdicţiei de a face meditaţii cu proprii elevi de la clasă.
Realizator: Domnule ministru, mulţumesc mult pentru prezenţa în Telejurnal.