Părintele unui elev român din Belgia: Mă tem mai tare de școala online, o aiureală, decât de COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.08.2020 - 13:12
usatoday.com

Toate statele europene sunt puse în fața unei alegeri delicate: asumarea începerii școlii în condițiile „revigorării” pandemiei de COVID sau frecventarea școlii online care, chiar și în statele avansate, are multe neajunsuri. În Belgia, școala va începe la 1 septembrie.

SHARE

Newsweek România a stat de vorbă cu un român al cărui copil începe școala în Belgia la 1 septembrie. El a pus în balanță riscurile trimiterii unui copil într-o școală unde se intersectează cu mulți colegi și profesori. Pe de altă parte, școala la distanță implică neparticiparea activă și directă la educație.

„Noi avem o situație relativ specială. Fiul meu merge anul acesta la o școală Cambridge în Bruxelles, o școală privată în limba engleză. Fricile mele sunt, în primul rând, legate de începerea anului școlar la 1 septembrie. Mi-e teamă că nu începe la clasă și am dat o sumă enormă de bani pentru ca fiul meu să beneficieze de toate serviciile și să primească o educație de top. Adică, după ce dau suma respectivă, nu aș vrea să facem școala la distanță, online sau alte aiureli care nu funcționează”, a spus părintele pentru Newsweek România.

Riscul COVID, de preferat

În final, Guvernul belgian a confirmat deschiderea şcolilor la 1 septembrie, în pofida recentei creşteri a cazurilor de COVID-19.

Întreruperea școlii și trecerea în online, însă, nu este exclusă. Numărul noilor cazuri de COVID-19 a început din nou să crească începând din luna iulie. În august s-au înregistrat cumulat aproximativ 15.000 de noi îmbolnăviri, cu o medie zilnică de 535 de noi cazuri în perioada 10-16 august.

Românul, care locuiește la Bruxelles, spune că „în acest moment, prefer ca fiul meu să meargă la școală. Școala ne-a prezentat măsurile pe care le-a luat sau le va lua în pandemie - măsuri de distantare a copiilor, de alocare a spațiului în clase și în curte. Dacă pandemia nu ia o amploare la fel de mare ca în lunile martie – aprilie când în Belgia a fost raportat un număr mare de infectări, nu văd motive pentru ca elevii să nu meargă la școală”.

Șefa guvernului belgian, Sophie Wilmes a avut o idee asemănătoare declarând: ''Este un risc pe care suntem dispuşi să ni-l asumăm, întrucât educaţia este esenţială'', a explicat la o conferinţă de presă. ''Este esenţial ca elevii să-şi poată relua viaţa şcolară normal sau cât mai normal posibil'', a adăugat ea.
Stabilită pentru 1 septembrie, la fel ca în Franţa, deschiderea anului şcolar se va face cu respectarea unor reguli menite să prevină răspândirea noului coronavirus. Copiii cu vârste mai mari de 12 ani şi profesorii vor trebui să poate mască dacă nu se poate respecta distanţa de 1,5 metri, pentru profesori masca fiind de asemenea obligatorie atunci când vorbesc cu voce tare. Se va acorda mai multă atenţie aerisirii sălilor de clasă şi de asemenea curăţeniei acestora.

În Belgia, ţară cu 11.5 milioane de locuitori, pandemia COVID-19 a provocat circa 10.000 de morţi, înregistrând astfel una dintre cele mai ridicate rate de deces în lume.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te