MAE, sfidat: Tinerii români, invitați să meargă la școala de vară de la Moscova pe banii lui Putin

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.02.2023 - 18:20
Tinerii români, invitați să meargă la școala de vară de la Moscova pe banii lui Putin - Foto: Profimedia

Casa Rusă a funcționat neîntrerupt la București pe tot parcursul anului în care Putin a invadat și a bombardat Ucraina. Deși, războiul se va prelungi și anul acesta, guvernul rus e pregătit să primească tineri români la Moscova pe banii lui Putin.

SHARE

Gestul poate fi interpretat drept o sfidare la adresa Ministerului Afacerilor Externe care a închis, ieri, un alt canal de propagandă rus și anume Centrul Rus pentru Cultură și Știință. 

București: Centrul Rus pentru Cultură se închide. Casa Rusă merge mai departe

Sfidarea reiese și din faptul că în pofida închiderii Centrul Rus pentru Cultură și Știință, Casa Rusă va merge mai departe cu o serie de acțiuni culturale în București, dar și la Moscova. Important: ambele institute culturale funcționează în capitala României și sunt finanțate direct de guvernul rus.

„Dragi prieteni,
Vă informăm că, spre marele nostru regret, prin decizia autorităților române, Centrul Rus pentru Știință și Cultură își va suspenda activitatea începând cu luna august 2023.
Totodată, dorim să vă informăm că toate obligațiile actuale ale Centrului Rus pentru Știință și Cultură cu privire la desfășurarea cursurilor de limbi străine, a cercurilor creative, precum și a evenimentelor culturale și științifice programate pentru perioada primăvară-vară vor fi respectate.
Ca și până acum, vă așteptăm de luni până vineri la adresa noastra de pe Bulevardul Lascar Catargiu.
Vă vom informa în prealabil despre data exactă a închiderii efective a Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București”, este prima postare pe pagina Casei Ruse care funcționează în continuare.
 
Newsweek România a cerut un punct de vedere de la MAE și îl va publica atunci când îl va primi.

 

Înainte să înceapă războiul din Rusia, în România existau mai multe canale culturale ruse. Cele mai importante erau Centrul Rus pentru Cultură și Știință care funcționa la București și la Cluj Napoca, dar și Casa Rusă.

Newsweek România a scris, în martie 2022, că Centrul Rus pentru Cultură și Știință era un mijloc de propagandă al lui Putin în România. Centrul rus de știință și cultură este deschis din anul 2015. 

Deschiderea centrului a fost negociată în perioada 8-10 iulie 2013, când ministrul român de externe de la acea vreme Titus Corlățean, a efectuat o vizită la Moscova la invitația omologului său rus, Serghei Lavrov.

Citește și: Centrul cultural rus din Capitală, deschis după un acord semnat de Corlățean cu Lavrov la Moscova

Abia în cursul zilei de ieri, MAE a decis să închidă Centrul Rus pentru Cultură și Știință la aproape un an după ce Newsweek semnala propaganda făcută de ruși în România prin intermediul acestui canal.

Citește și: MAE închide Centrul cultural rus. Newsweek a scris, în martie 2022, că face propagandă pentru Putin

Casa Rusă rezistă și face propagandă pentru școala la Moscova

O altă instituție culturală care face propagandă în România cu mult tupeu este Casa Rusă. Ea nu a fost închisă de autoritățile române.

Newsweek a atras atenția din data de 14 aprilie 2022 asupra propagandei soft făcută de Moscova prin intermediul Casei Ruse. Scriam atunci că  „O postare din 9 aprilie 2022 este o invitație, pe bani, la cursuri de limba rusă. „Costul cursului este de 1050 Ron + 100 Ron taxa de înscriere sau 750 Ron + 100 Ron taxa de înscriere pentru elevi, studenți, pensionari!”

Citește și: Finanțată de Lavrov, Casa Rusă din Capitală minte: În Donbas dăm ajutoare. Ucrainenii își ard casele

Printre aceste postări pașnice regăsim minciuni propagandistice cum ar fi: 

„Șeful adjunct al Rossotrudnicestvo, Natalia Poklonskaya a adus alimente și medicamente în spitalele din Herson.„Locuitorii din zonă sunt persecutați după ce primesc ajutor și hrană de la rușiinclusiv incendierea caselor. Mulți oameni sunt lipsiți de elemente esențiale de bază, în timp ce li se interzice să accepte ajutor din partea acelorași oameni pașnici din Rusia”, notează Poklonskaya”.

Casa Rusă ne învață că rușii sunt băieți buni și că ucrainenii incendiază case în timpul invaziei comandate de Putin.

Ultima ofertă: excursie gratuită la Moscova

Deși, România a înghețat contactele cu Moscova și niciun avion nu zboară spre această destinație, Casa Rusă îi invită, zilele acestea, pe tinerii români la Moscova.

„⚡Până pe 20 martie ⚡ înscrieți-vă  la școala de vara gratuită în Moscova❤️
🌞Școala de vara - sunt cursuri de limba rusă de scurtă durată.
În grup cu alți oameni străini din diferite țări veți studia limba lui Dostoievski, Tolstoi și Pușkin.
Veți avea o vacanță de vara în Rusia de neuitat! 
  Durata cursurilor variază între 1-2 săptămâni sau 1-2-3 luni
🗓 Perioada desfășurării: iunie-octombrie 2023
👨‍🎓Cine poate aplica: adulți cu diplomă de licență sau studenți de universități
👩‍🎓Vârsta acceptabilă pentru înscriere este 18-99+ ani”, este invitația Casei Ruse.

Există școală de vară și la Sank Petersburg

⚡Până pe 20 martie⚡ înscrieți-vă la școala de vara gratuită în Sankt-Petersburg (SPb) 💙
🌞Școala de vara - sunt cursuri de limba rusă de scurtă durată.
În grup cu alți oameni străini din diferite țări veți studia limba lui Dostoievski, Tolstoi și Pușkin.
🪆 Veți avea o vacanță de vara în Rusia de neuitat!
Durata cursurilor variază între 1-2 săptămâni sau 1-2-3 luni
🗓 Perioada desfășurării: iunie-octombrie 2023
 

Casa Rusă, finanțată direct de guvernul rus

Pe pagina de prezentare, Casa Rusă la București spune că este „Reprezentanta Agenției Rossotrudnicestvo. Înființat în mai 2015, Centrul cultural oferă Cursuri de limba rusă cu profesori nativi... Cursuri de dans, muzică, pictură, teatru pentru copii”.

Dacă citiți mai sus veți vedea vedea că nu întâmplător pagina de FB Casa Rusă a scris că „șeful adjunct al Rossotrudnicestvo, Natalia Poklonskaya a adus alimente și medicamente în spitalele din Herson.” Este vorba de șefa agenției care are în subordine Casa Rusă.

Casa Rusă ține de Agenția Rossotrudnicestvo care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, condus de Serghei Lavrov. Lavrov este cel mai de încredere înalt oficial rus al lui Putin.

Agenția Federală pentru Afaceri ale Comunității Statelor Independente, Compatrioții din diaspora și Cooperare Umanitară Internațională este o agenție guvernamentală federală rusă autonomă aflată sub jurisdicția Ministerului rus al Afacerilor Externe. Cunoscută sub numele de Rossotrudnichestvo (rusă: Россотрудничество), este o agenție guvernamentală federală rusă autonomă aflată sub jurisdicția Ministerului rus al Afacerilor Externe.

 Aceasta este o agenție guvernamentală rusă responsabilă în primul rând de administrarea ajutorului extern civil și a schimburilor culturale. Rossotrudnichestvo operează în Asia Centrală, America Latină și Europa de Est (dar mai ales în Comunitatea Statelor Independente).

Agenția a fost creată din agenția predecesoare prin decret prezidențial, semnat de președintele rus Dmitri Medvedev la 6 septembrie 2008, cu scopul de a menține influența Rusiei în Comunitatea Statelor Independente și de a promova legături amicale pentru promovarea politicii și economice a Rusiei. Sursa AICI  și AICI

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te