MAE închide Centrul cultural rus. Newsweek a scris, în martie 2022, că face propagandă pentru Putin

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.02.2023 - 14:10
Corlățean și Lavrov negociazaă, în 2013, deschiderea Centrului cultural rus - Foto: MAE
Corlățean și Lavrov negociazaă, în 2013, deschiderea Centrului cultural rus - Foto: MAE

În România funcționează Centrul rus de știință și cultură, negociat la o întâlnire, din 2013, a ministrului de externe de atunci Titus Corlățean cu Serghei Lavrov. Abia la un an de la invazia lui Putin în Ucraina a fost închis din dispozția ministrului Aurescu.

SHARE

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

MAE închide Centrul cultural rus

Newsweek România a scris, din martie 2022, că Centrul Cultural Rus era un mijloc de propagandă al lui Putin în România. Centrul rus de știință și cultură funcționează din anul 2015. Anunțul deschiderii centrului a fost făcut chiar pe siteul ambasadei Rusiei la București, instituție care, azi, răspândește, masiv, știri false despre războiul din Ucraina.

Corlățean la Moscova despre „România și Rusia: provocări comune, interese comune”.

„În perioada 8-10 iulie 2013, ministrul român de externe, Titus Corlățean, a efectuat o vizită la Moscova la invitația omologului său rus, Serghei Lavrov. Cei doi oficiali au avut un aprofundat schimb de opinii cu privire la stadiul actual al relației bilaterale româno-ruse, evaluând perspectivele de dezvoltare în continuare a dialogului și cooperării dintre România și Federația Rusă în perioada următoare.

Au fost abordate mai multe aspecte ale agendei bilaterale: dialogul politic, cooperarea economică și culturală, perspectivele de modernizare a cadrului legal și agenda regională, internațională și de Securitate…

Ministrul Titus Corlățean s-a întâlnit cu președintele Comisiei mixte interguvernamentale româno-ruse de cooperare economică și tehnico-științifică, Konstantin Kosachev, cu președinții Comisiilor pentru Afaceri Externe ale celor două Camere ale Adunării Federale a Rusiei, Mihail Margelov și Alexei Pușkov și a ținut prelegeri la Academia Diplomatică a Ministerului rus al Afacerilor Externe cu tema „ România și Rusia: provocări comune, interese comune”, potrivit site-ului MAE.

Citește și: Centrul cultural rus din Capitală, deschis după un acord semnat de Corlățean cu Lavrov la Moscova

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te