Grevă de avertisment în toate școlile din România. Cererile sunt de natură salarială

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.01.2022 - 12:51
Grevă de avertisment în toate școlile din România. Cererile sunt de natură salarială. / Inquam Photo

Cele două mari sindicate din învățământ au anunțat că toți profesorii afiliați vor intra în grevă de avertisment în ziua de miercuri.

SHARE

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – organizații reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – au hotărât:

Citește și: Școlile trec în online când 75% din paturile destinate pacienților COVID din județ sunt ocupate


În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, se declanșează Grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00, anunță sindicatele.

Aceștia spun că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună:

Grevă de avertisment în toate școlile din România. Cererile sunt de natură salarială

“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

Citește și: Elevii cer Guvernului un algoritm pentru calcularea riscului epidemiologic dintr-o școală


3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”

Demersul sindicatelor din educație vine la câteva zile după ce asociațiile de elevi au îndemnat la o grevă japoneză. Principala lor nemulțuimire o constituia creșterea plafonului pentru acordarea bursei de merit.

„Bursele școlare sunt un drept fundamental al elevilor pe care Ministerul Educației s-a gândit să îl modifice după 10 ani. ‼️Criteriile de acordare ale burselor au fost stabilite de un deceniu, iar în urmă cu câteva zile cei din fruntea Ministerului au decis să le schimbe peste noapte, din pix.

Astfel, sute de mii de elevii rămân fără bursă din cauza unei decizii luate fără consultare și fără a fi gândită înainte. Asociațiile de Elevi din țară au avut o acțiune de protest la Ministerul Educației, iar în viitor vom demara un proces în Instanță în acest sens. Eforturile elevilor nu sunt răsplătite, iar întotdeauna când trebuie bani tăiați de undeva, cei puși la zid, sunt și vor fi mereu elevii, adică viitorul acestei țări.

În acest sens transmitem un mesaj simplu: TĂIAȚI ȘPĂGILE, NU BURSELE ELEVILOR

Criticăm aspru această decizie și începem o grevă japoneză ce presupune legarea unei banderole albe de mână. ‼️Dacă vrei și tu un Sistem de Educație echitabil, care să prioritizeze elevii și să acorde bani suficienți pentru aceștia, alătură-te inițiativei noastre”, anunțau elevii la mijlocul săptămânii...”, au anunțat elevii.

Citește și: Elevii, în grevă japoneză după creșterea plafonului pentru burse. „Tăiați șpăgile, nu bursele”

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te