Numărul elevilor din clasă „sufocă” profesorii. Mai mare decât prevede viitoarea Lege a Educației

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.02.2023 - 17:10
Numărul elevilor din fiecare clasă „sufocă” profesorii.- Foto: Pexels / Thirdman

Numărul mediu al elevilor din fiecare ciclu școlar este mult mai mare decât ceea se prevede în primul draft al Legii Educației propus de ministrul Ligia Deca. Se doresc clase cu 22 de elevi la liceu. În realitate sunt, în medie, cu 4 mai mulți.

SHARE

Clasele din România sunt printre cele mai aglomerate din Europa. Numărul mediu al elevilor care se află într-o clasă este mult peste cel propus atât de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, dar și de Ligia Deca în proiectele Legilor Educației. 

Numărul elevilor din România

Învățământul primar: În România sunt 42.641 de clase și 845.845 de elevi. Numărul mediu de elevi într-o clasă este în învățământul primar de 19,84.

Citește și: Cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia spune ca o sa urmeze un seism de peste 7 în România

 Învățământul gimnazial: În România sunt 34.908 de clase și 715.994 de elevi. Numărul mediu de elevi într-o clasă este în învățământul gimnazial de 20,51.

 Învățământul liceal: În România sunt 21.582 de clase și 571.626 de elevi. Numărul mediu de elevi într-o clasă este în învățământ liceal de 26,49, potrivit cifrelor obținute de Newsweek România.

În noile legi ale Educației (facsimil jos) propuse de ministrul Ligia Deca și consultate de Newsweek România se propune:

 învăţământul primar: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;
învăţământul gimnazial: clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult

învăţământul liceal: clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 26;

După cum se poate vedea, numărul real de elevi din școlile din România este mult mai mare, în medie, decât impun noile legi ale Educației. 

În acest moment, proiectele pentru Legile Educației nu sunt aplicabile în ceea ce privește numărul mediu al elevilor ce revine unui profesor la clasă. Se dorește ca numărul elevilor din clasă să scadă cu 3 elevi (clasele I-IV), cu 2 elevi la gimanziu și cu 4 elevi în liceu. Soluțiile ar fi găsirea unor noi imobile pentru desfășurarea orelor sau cursuri în 3 schimburi. Sunt aproape imposibile.

În proiectele Legilor Educației lansate în dezbatere publică de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, de asemenea, numărul mediu de elevi care se vrea impus era mai mare decât ce se întâmplă în școli. Era vorba de o medie de 17 elevi în ciclul primar, 22 la gimanziu și 24 la liceu.

Legea Educației din anul 2011 prevedea ca în învățământul primar să fie, în medie, 20 de elevi într-o clasă, iar la gimnaziu și liceu câte 25 de elevi în clasă. Doar că de atunci cifrele de școlarizare s-au schimbat foarte mult.

Crește numărul profesorilor în vârstă

Numărul profesorilor din România care au mai puțin de 15 ani până la pensionare este în continuă creștere. Există țări, în Europa, unde situația este mai dramatică.

Sunt 211.345 de cadre didactice care sunt în sistem educațional de la creșă la liceu în anul școlar 2021-2022, potrivit INS. Dintre aceștia, un număr de 67.400 de profesori au împlinit vârsta de 50 de ani. Este vorba de un procent de 32% din totalul cadrelor didactice. De asemenea, mia există 6,800 de profesori pensionari care predau la calsele I - XII, potrivit unui răspuns la Ministerului Educației pentru Newsweek România.

Citește și: Peste 30% dintre profesorii din România au împlinit vârsta de 50 de ani. 6.800 sunt deja pensionari

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te