DOCUMENT Carta Universității „Al.I.Cuza” din Iași, respinsă pentru a-l proteja pe Tudorel Toader

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.11.2018 - 17:11
Tudorel Toader e greu de demis. Foto Inquam Photos/George Călin

Ministerul Educației a respins de la avizare carta universitară în care Senatul Universității „Al. I Cuza” din Iași a introdus prevederea că un rector poate fi revocat „pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universității”.

SHARE

Senatul Universității „Al. I. Cuza” din Iași a modificat în septembrie carta instituției, la propunerea lui Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților Iași și reprezentantul studenților de la Drept, astfe încât rectorul să poată fi demis dacă afectează imaginea universității. 

Prevederea îl vizează în mod direct pe Tudorel Toader, ministru al Justiției și rector  al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, suspendat pe perioada exercitării mandatului de la Guvern. Mai mulți profesori din cadrul instituției de învățământ superior sunt nemulțumiți de imaginea publică pe care o are ministrul, după revocarea Laurei Codruța Kovesi și după cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Citește și Toader a încurcat procurorii: Cristian Lazăr, nu Augustin Lazăr, a clasat dosarul lui Iohannis

Dar Ministerul Educației, condus interimar de Rovana Plumb, a respins carta universitară, acțiune neobișnuită în modul universitar, tocmai pentru că conține această prevedere.
Un alt motiv pentru care Ministerul Educației a respins carta este faptul că nu i-a fost transmis actul de delegare a actualului rector, profesorul Mihaiela Onofrei, deși Ministerul are acest act, odată ce suspendarea a fost înregistrată.
Președintele Senatului Universității „Al.I.Cuza” din Iași, dar și alți membri ai forului sunt ostili actualului ministru al Justiției și iau în calcul să candideze la poziția de rector al Universității. Următoarele alegeri sunt în 2020, însă o eventuală demitere a lui Tudorel Toader ar grăbi preluarea conducerii universității, potrivit EduPedu.ro.
Potrivit vechii carte universitare, rectorul putea fi demis doar pentru nerespectarea contractului de management, noua cartă – acum respinsă de MEN – prevede că rectorul poate fi suspendat și pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universității.
Supendarea în acest caz se face de către Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la propunerea scrisă a cel puțin 1/3 dintre membrii acestuia, prin vot secret, cu majoritate calificată a 2/3 dintre membrii Senatului UAIC.

Actul de respingere a Cartei Universității Al. I. Cuza


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -