Dăncilă poruncește, Liviu Pop execută: propunere legislativă – școala începe pe 15 septembrie

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.08.2019 - 16:15

Fostul ministru al Educației a decis, cu de la sine putere, să susțină ideea ca școala să înceapă în jurul datei de 15 septembrie. Deși, elevii au cerut începerea cursurilor mai devreme, pe 1 septembrie.  

SHARE

Fostul ministru al Educației a postat pe Facebook documentul prin care propune modificarea anului școlar. Liviu Pop nu motivează în nici un fel pe ce s-a bazat atunci când a propus ca școala să înceapă în jur de 15 septembrie, adică „în a treia săptămânii a lunii septembrie, în ziua de luni”.

Dacă propunerea lui Pop va fi aprobată de Parlament, elevii vor începe școala cu o săptămână mai târziu decât anul acesta. În 2019, școala va începe pe data de 9 septembrie. Inițiativa lui Pop vine să „îmbrățișeze”  propunerea Vioricăi Dăncilă care a cerut ca vacanța mare să înceapă, anul acesta, pe 16 septembrie. Premierul a spus că dacă elevii stau mai mult în vacanță, atunci vor avea de câștigat patronatele din turism.  

O propunere absurdă

Elevii se opun ideii de prelungire a vacanței de vară și au cerut ca școala să înceapă chiar mai devreme. Federația Elevilor din România (FER) a calificat propunerea premierului drept una ”absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară”. Reprezentanții elevilor cer ministrului Educației, Ecaterina Andronescu (demis între timp n.red.), să respingă solicitarea șefului Guvernului și ”să ia în considerare începerea anului școlar la 1 septembrie”.

Federația Elevilor din România (FER) consideră solicitarea premierului de a decala începerea școlii până pe 16 septembrie drept ”un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului școlar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie”. „Totodată, atragem atenția asupra faptului că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii școlii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informația, datorită temperaturilor ridicate. Mai mult, semestrul 1 al anului școlar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar și cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfășurarea lor într-un mod deficitar” au spsu elevii atunci când Dăncilă a propus începerea  școlii pe 16 septembrie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.