Din punctul meu de vedere, un salariu mic este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net, la momentul în care discutăm acum, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, într-un interviu acordat HotNews.ro, fiind întrebat de la ce sumă în jos consideră un salariu mic în România.
„Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a spus ministrul.
Profesorii cu 25 ani vechime iau 500 lei peste venitul de subzistență. Debutanții, goniți în Europa
Declarația poate fi pusă în contextul salarizării personalului din învățământ. Sorin Cîmpeanu a admis că un profesor debutant câștigă sub ceea ce ministrul Câciu consideră a fi un salariu mic care i-ar determina pe profesori să plece la muncă în Europa.
Citește și: Ușoară scădere a spitalizărilor de COVID: 1.120 de bolnavi la ATI, puțin peste 11.300 în secții
Cîmpeanu recunoaște că salariile sunt mici
“O spun foarte clar și cu toată răspunderea: salariile mărite în învățământ înseamnă că un profesor debutant are un salariu net de 2.597 lei, având indemnizația de hrană inclusă. Un salariu al unui profesor cu peste 40 de ani vechime, net, este 4.398 lei, cu 70% mai mult decât salariul debutantului, luând în calcul cei 40 de ani de vechime.
Citește și: Proprietarii de trotinete vor fi obligați să aibă poliță de asigurare din 2023
Sigur, peste aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum 10% dirigenție, 25% gradația de merit pentru cei care o au, e vorba despre 16% din totalul personalului didactic din România, în mediul rural și sporul pentru predare simultana între 7 și 20%, în învățământul special există un spor de 15%, iar în mediul rural există un spor între 3 și 20%”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Salarii nete în 2021- profesori:
profesor debutant – 2.428 lei, fără dirigenție
profesor cu definitivat – 3.586 lei, definitivat 25-30 ani vechime, diriginte
profesor cu gradul II - 3.713 lei, cu 25-30 ani vechime,
profesor cu gradul I - 4.417 lei
educatoare cu studii medii și gradul I - 3.359 lei. Sursa stiriedu.ro
Pe baza acestei grile și în contextul declarațiilor ministrului de finanțe, profesorii debutanți sunt invitați să părăsească țara. După 25 de ani la catedră, un profesor câștigă abia cu 500 de lei peste ceea ce ministru a calificat „un venit mic”.
Sindicatele vor pact național pentru creșterea salariilor
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ, ale căror drepturi și interese le reprezintă, solicită conducerilor partidelor care formează coaliția de guvernare (PSD, PNL și UMDR) o întâlnire comună pentru discutarea problemelor actuale cu care se confruntă învățământul românesc.
Sindicatele cer, printre altele: Inițierea, în vederea adoptării, a unei Ordonanțe de Urgență reparatorii, astfel încât întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite, conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
Menționăm că, la ora actuală, pe rol sunt mii de procese deschise de organizațiile sindicale, multe dintre acestea fiind deja câștigate în primă instanță, iar continuarea lor poate conduce la blocarea activității instanțelor de judecată”, potrivit unui comunicat primit la redacție.